В АЕКЕтър отправиха молба за дъжд
В АЕКЕтър отправиха молба за дъжд / netinfo

Народият обичай за дъжд  "Пеперуда" бе пресъздаден днес в АЕК "Етър". Самодейният състав от НЧ "Просвета - 1931", с. Новаковци отправи молба към Бог за дъжд и плодородие след най - топлите дни в годината, т.нар. Горещници, които са на 15, 16 и 17 юли.

В АЕК"Етър" отправиха молба за дъжд
netinfo

Обредът се изпълни от 10-12 годишно момиче, което бе Пеперудата.  Тя първо е облечена с бяла риза и е боса, след което другите участници в обреда я обличат със зелени листа от бъз и пеят обредни песни, а Пеперудата танцува и повежда групата из селото. По пътя и в къщите пеперударките пеят обредни песни за измолване на дъжд от Бога, които не се изпълняват по друг повод.

В АЕК"Етър" отправиха молба за дъжд
netinfo

Във всеки дом се танцува в кръг под такта на песента, а пеперудата подскача и се върти с вдигнати ръце. Стопанката на къщата ги пръска с вода през сито и ги дарява с брашно, боб, мас, плодове, зеленчуци и др. продукти, сложени в сито за да е сита годината. Накрая всички отиват на реката, хвърлят обредната зеленината на Пеперудата във водата и се окъпват.

В АЕК"Етър" отправиха молба за дъжд
netinfo

Наличието на река даде възможност на територията на АЕК"Етър" да бъде възстановен обичаят "Пеперуда" в неговия автентичен вид.