Уникални находки показват за пръв път в Севлиево
Уникални находки показват за пръв път в Севлиево / netinfo
Историческият музей в Севлиево ще представи днес за първи път находките от най-богатото тракийско погребение в Севлиевския край. Материалите от погребението постъпват в музея през 1972 година. Те са намерени при разораването на тракийска могила в землището на село Ряховците, в местността “Тотьовите”. Заради това, че могилата е била разорана и тракторът е минал през тях, вещите са били в много лошо състояние.


Това ги оставя за 35 години в хранилището на музея. В края на миналата и началото на тази година “Идеал Стандарт Видима” и Община Севлиево дават значителна сума за реставрацията на вещите, направена в лабораторията към Регионалния исторически музей във Велико Търново.


Богатата находка представлява бронзов ритуален сервиз от 4 части, различни предмети с ритуално значение и лични вещи, принадлежащи на знатния тракиец, погребан в нашите земи, три копия и един меч. “Особено интересен е мечът, при чиято реставрация се открива инкрустация със сребро и мед. Поне на мен не ми е известно някъде в България да има намерено подобно оръжие”, каза за “Дарик радио” археоложката Надежда Ботева. Посетителите на изложбата могат да видят и т.н. лакримарий, стъклен съд, в който оплаквачките са събирали сълзите си. Предметите са безспорно доказателство за едно погребение на богат аристократ. Това съкровище ще стане част от постоянната експозиция на севлиевския исторически музей.