Транспортната схема на Дряново е съобразена с наличието на железопътен транспорт
Транспортната схема на Дряново е съобразена с наличието на железопътен транспорт / 100 вести

Кметът на община Дряново д-р Иван Николов е изпратил официално писмо до Управителя на „БДЖ - Пътнически превози” Димитър Костадинов и Областния управител Николай Сираков. В него се изразява категорична позиция против въведените на 12 януари  промени в графика за движението на влаковете.

Действащата транспортна схема на територията на община Дряново е изцяло съобразена с наличието на железопътен транспорт и в нея не са предвидени автобусни линии, които да покрият транспортирането на пътници до Трявна и Горна Оряховица, откъдето могат да се направят връзки по направленията София, Русе и Варна, се казва в писмото на д-р Николов.

На практика жителите на Царева ливада, най-голямото село на територията на общината, биха били лишени от редовен транспорт до областния център и обратно, където работят или учат.

Ако не се възстановят влаковете ще се създадат тежки и нерешими за дряновци ежедневни проблеми, е позицията на Община Дряново.

"Докато не тръгнат влаковете и „черно на бяло“ да има заповеди за движение на спрените влакове - и то на печелившите и на удобните за клиентите на железниците линии, „бойната“ готовност ще бъде поддържана", заявява пред вестник "100 вести" шефът на гарата в Габрово Илиян Георгиев.

На протест в Горна Оряховица в събота недоволните са настоявали да бъде разработена дългосрочна програма за развитие на железопътния транспорт в България – пътнически и товарен, за спиране приватизацията на „Товарни превози“, а не само за реформи в БДЖ.