Сираков за Шипченската епопея: Да акцентираме върху свободата, а не върху войната
Сираков за Шипченската епопея: Да акцентираме върху свободата, а не върху войната / Областен управител - Габрово

Областният управител на Габрово проведе работна среща във връзка с честването на 139-та годишнина от Шипченската епопея. Заедно с различни патриотични организации и клубове от цялата страна Николай Сираков обсъди възможността за “различен прочит” на тържествата, които се провеждат през месец август и бележат битката, предопределила Свободата на България.

„Ако ние ще отбелязваме тези тежки дни, искам да акцентираме върху свободата, а не върху войната. Нека на онзи Връх да има тържество на свободата и то организирано от всички нас заедно!” – сподели пред участниците в срещата областният управител и допълни, че за да е свободна една нация, означава преди всичко „ние да не воюваме помежду си”.

Той обясни, че са положени основите на нещо различно в честването с живите картини, които бяха организирани през изминалата година, макар че лошото време не е позволило да се разкрие целия им потенциал.

Предложено беше това да продължи и през настоящите тържества като се оживи целия Връх и повече от пространството на парк-музея, който не включва само Паметникът на Свободата. Сираков отново акцентира да се мисли повече за свободата и по-голямо включване на децата и младите хора, когато се подготвя програмата.

След дискусията се реши до края на февруари да се събират различните предложения, които да бъдат разгледани и селектирани на следваща среща.