Ще учредяват сдружение Майки срещу дрогата и в Габрово
Ще учредяват сдружение Майки срещу дрогата и в Габрово / netinfo

В Габрово да бъде учреден клон на сдружение "Майки срещу дрогата", решиха днес родители по време на среща с представители на организацията. Председателката на сдружението Веселина Божилова представи новата си книга "Наркотиците: преживяно и осмислено”, която беше раздавана безплатно на родителите. Сдружение "Майки срещу дрогата" е създадено преди пет години и половина в Пловдив и оттогава помага на стотици семейства в цялата страна. Проблем с наркотиците има навсякъде, няма вече защитено място, независимо голям или малък град, засегнати са и селата.

Една от причините за създаването на сдружението е, че държавата помага малко на наркозависимите, но не прави нищо за родителите. От организацията разказаха, че няма установен модел на семейство, в което детето употребява наркотици. Те предлагат помощ не само на родители, а и на самите деца, както и на затворници, зависими от дрогата. На доброволен принцип за организацията работят лекари, психолози, терапевти, адвокати.

От сдружението коментираха и възрастта на децата, в която започват да приемат упойващи вещества. Според тях подрастващите още на 13-14 години започват да пушат марихуана, на 15-16 преминават на амфетамии, а на 17 - на хероин. В рамките на проекта "Заедно срещу наркотиците", Сдружението осъществява една отдавнашна идея - срещи с родители в различни градове. Избрани са Ямбол, Габрово и Монтана, за да бъдат окуражени, пострадалите в тези градове родители да разкъсат пелената на мълчанието и да осъзнаят, че няма нищо недостойно в това човек да се бори за живота на детето си и на другите деца. Зависимостта от наркотици е една от най-страшните болести на века и чувството за срам, желанието "това да се покрие" често пъти се оказва гибелно за крайния изход.

Родители от Габрово вече изявиха желание да учредят клон на сдружението. Това ще стане в най-скоро време, като ще бъде избран и председател на местната организация.