Разпределиха средствата и за читалищата в Севлиевско
Разпределиха средствата и за читалищата в Севлиевско / Дарик Габрово

 

         Субсидия в размер на 365 769 лв. си разделиха читалищата в Севлиевска община.  Комисия, назначена от кмета, в състава, на която влизат представители на 29-те читалища  и представител на Общината, разпределиха предвидените средства за дейност "Читалища" по бюджета на Севлиево за 2010 година. Стандартът за финансирана щатна бройка е 6 417 лв., уточняват от общинската администрация.

        Разпределението на годишната субсидия е направено въз основа на представените отчети за дейността на всяко читалище от предходната година, планираните дейности за настоящата и специфичните потребности на някои читалища.

       Завишена е субсидията на читалищата, които имат по-високи резултати при задължителните показатели. Това са читалища, в които работи повече от един самодеен състав, с по-голям брой изяви, по-голяма обръщаемост на библиотечния фонд, работи се съвместно с училището и детската градина - Добромирка, Ряховците, Градница, Крамолин, Г.Росица, Богатово, Сенник, Дамяново, Петко Славейков и Батошево. Допълнителни средства за чествания на кръгли годишнини от основаването си ще получат читалищата Агатово, Горна Росица, Добромирка, Хирево и Севлиево, а Градище и Бериево за годишнини на фолклорните си групи.