При 60 % от проверките на касата има нарушения
При 60 % от проверките на касата има нарушения / netinfo

Почти 60 % от проверките на Районната здравноосигурителна каса в Габрово през изминалата година са завършили с установяване на нарушение. Наложените санкции са в размер на 178996 лв, а сумите за възстановяване са 59411 лв., съобщи в интервю за Дарик пресаташето на касата Весела Спасова. През годината са направени общо 552 медицински и финансови проверки. От тях, 295 са завършили с констатирани нарушения, а при 181 са установени надвзети суми за възстановяване. Осъществените проверки са 176 % спрямо броя действащи договори през 2007 г. Инспекторите са установявали нарушения най-често при извършване на проверки в болниците, медицинските центрове и зъболекарските практики.

Нередности и пропуски са установени и в дейността на аптеките: неспазени условия за отпускане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели от списъците на НЗОК; неспазване обявения работен график на аптеката; немаркирана крайна продажна цена върху всяка опаковка; съхраняване и отпускане на лекарствени продукти с непоставена и/или нарушена отличителна маркировка за НЗОК.

В извънболничната /първична и специализирана/ медицинска помощ най-често са се повтаряли нарушенията, свързани с неспазване реда и условията за предписване на лекарства – изписване на лекарства, за които се изисква консултация от специалист без да е направена такава; издаване на рецепта без документиран преглед на пациента, а също и неспазване графика за обслужване на пациентите; несъответствие между договорената по вид и обем и оказана медицинска помощ и нарушаване правилата за добра медицинска практика; нарушения, свързани с лечебно-диагностичния процес; неизпълнен обем дейности по диспансеризацията. Проверките в практиките на зъболекарите са констатирали, че често се превишава обема дентални дейности за едно лице; не се вписват стриктно извършените дентални дейности в здравноосигурителната книжка на пациентите, отчитат се неизвършени дейности.