Преразглеждане на осигурителните прагове искат от ГТПП
Преразглеждане на осигурителните прагове искат от ГТПП / netinfo

Преразглеждане на осигурителните прагове в процеса на кризата искат от Габровската търговско промишлена палата. Нейният директор Галина Михнева счита, че е нужно осигурителните прагове да бъдат понижени и държавата да не изземва такъв голям процент от фонд работна заплата. Според нея голяма част от работодателите не издържат големите осигурителни прагове, договорени за годината. Съществува и реална опасност от разширяване на сивия сектор.

 Михнева информира още, че темповете, с които нараства безработицата в Габровска област са твърде големи. “Процентът на безработица не е голям, но са тревожни бързите темпове, с които тя нараства”.

Според Михнева  тенденцията ще се запази и през следващите месеци. През януари  близо 400 души са останали без работа,  173 са  назначени. Общият брой на безработните е бил 2832. Осем безработни са се конкурирали за едно място. За сравнение във Видинска област, където традиционно се регистрират едни от най-високите нива на безработица, трима души са се състезавали за 1 място.