По време на Страстната седмица един концерт провокира дълбоки размисли
По време на Страстната седмица един концерт провокира дълбоки размисли / nmu-bg.org

На 27 април, сряда, от 19:00 часа в Художествената галерия „Христо Цокев" на Габровския камерен оркестър ще гостува виртуозният френският тромпетист Андре Фейди. Програмата включва барокова музика от Пиетро Локатели, Йохан Себастиан Бах,Алесандро Марчело.

Ще бъдат изпълнени специално написаните за този концерт пиеси „Синьо ехо" за тромпет и оркестър от живеещият в Париж български композитор Ясен Воденичаров и „Вратите на съня" за пиано и струнен оркестър от Георги Арнаудов. Дебют с оркестъра ще направи и младата габровска пианистка Мирела Валявичарска.

Според християнската традиция по време на Страстната седмица културният живот е желателно да се пренасочи в църковните храмове. В Западна Европа театрите затварят вратите си от Велики понеделник до Възкресение, а в църквите се изпълняват предимно траурни кантати или оратории, посветени на Страданията на Исус (наречени пасиони). Източно православната църква препоръчва на миряните да се въздържат от всякакви тържества и да насочат вниманието си предимно към църковните служби.

Всъщност тази традиция идва от Антична Гърция. Още през 4 век преди новата ера Аристотел формулира в своя труд „Естетика" понятието катарзис. Идеята на този древногръцки гений е, преживявайки страдание чрез изкуството (театъра), хората да станат по-добри и да не забравят, че един ден всеки ще преживее трудности и ще се нуждае от състрадание и подкрепа от околните.

Програмата на настоящия концерт предлага произведения съобразени с традицията, през Страстната седмица да доминира сериозното изкуство, провокиращо по дълбоки размисли.

Нашите изтъкнати композитори Георги Арнаудов и Ясен Воденичаров ще представят свои премиери, а творбата на Локатели ще бъде изпълнена за първи път в България. Мотото на концерта е взаимствано от композицията на Георги Арнаудов „Вратите на съня", защото в повечето творби има медитативни петна и странности, които напомнят за сюреалистична картина.