Почетен знак на Габрово
Почетен знак на Габрово / Красимира Чолакова, личен архив
Красимира Чолакова, директор на РИМ-Габрово, акад. проф. дфзн Ангел Попов, проф. д-р Тодор Бараков, Йордан Ташков и Яна Максимова – посмъртно, са петимата носители на почетния знак на Габрово през 2017 година.

Чолакова е отличена, заради нейната 60-годишнина и приноса й в развитието на музейното дело в Габрово.

Красимира Чолакова завършва история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има над 35-годишен професионален опит от екскурзовод до главен уредник в историческия музей, а от 2012 г. е директор на Регионалния исторически музей в Габрово и възражда дейността му.
Създава постоянна експозиция към музея, ателие за консервация и реставрация на културни ценности, център за дигитализация. Проучва и популяризира културното наследство.

Тя е автор на 30 научни монографии, студии и статии в областта на етнографията, историята и музеологията и на повече от 100 научно-популярни материали в периодичния печат, брошури и други издания.
Автор и съавтор на книги за Барутната фабрика „Еловица“, храм „Успение Богородично“, църквата Света Троица и храм „Св. Йоан Предтеча“ в Габрово, д-р Атанас Москов и Пенчо Семов.

Съставител на много сборници на историческа тематика, свързана с Габрово. Автор и съавтор на два филма за живота на Пенчо Семов и д-р Атанас Москов. С научно-изследователската си дейност допринася за популяризиране на известни габровски личности и забележителности. Автор е на две музейни експозиции в ЕМО „Етър“ и Дечковата къща.
 

Почетен знак на Габрово
Община Габрово


Мотивът за удостояването на акад. проф. дфзн Ангел Попов е, заради издигане престижа на родната наука. Той завършва висшето си образование в Санкт Петербург, Русия с квалификация „инженер-физик“. През 1990 г. става доктор на физическите науки в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 1992 г. е избран за професор в същия университет. През 2008 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2015 г. е избран за академик. Член на Националния съвет за наука и иновации към МОН.

Проф. д-р Тодор Бараков е отличен, заради 70-годишнинаната си, приноса му в разработването на нови технологии и проектиране на строителни конструкции в България.

Той завършва Висшия инженерно-строителен институт в София (сега УАСГ), а от 1979 г. е преподавател там. В периода 2000-2004 г. е декан на Строителния факултет при УАСГ. Автор е на 9 внедрени рационализаторски предложения в областта на строителството, теория на стоманобетона, стоманобетонните, специалните стоманобетонни и зидани конструкции. Има публикувани над 75 научни статии в областта на стоманобетонните и зидани конструкции. Автор на 4 ръководства по стоманобетонни конструкции и няколко книги в областта на строителството и зиданите конструкции. Участва като експерт в изготвянето на десетки експертизи с важно национално значение. Ръководил е големи строителни обекти като Пречиствателната станция за питейни води в Габрово, а много от тях в Германия: хотел на летището в Хановер, търговски центрове в Берлин и Щутгарт, административна сграда в Есен и завод в Метинген. Проектирал е над 400 сгради в България и Европа, а в Габрово това са: Домът на хумора и сатирата, кино „Янтра“, автогарата, хлебозаводът, 4 пешеходни подлеза, Кукленият театър. Експерт е по реконструкцията на много църкви и паметници на културата като Централните хали и Централната синегога в София, както и на Националния стадион „Васил Левски“ в София. Проектант на Мол „Варна тауърс“ – една от най-сложните конструкции на сгради в България, с изградена хеликоптерна площадка.

Йордан Ташков е удостоен за значителен принос в развитието на образованието в Габрово.

Неговата номинация е по повод 45-годишния юбилей на Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“. Той е един от първите учители в гимназията - от нейното създаване до края на учителската си кариера. Директор е на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в периода от 1993 до 2007 г. Има 50-годишен педагогически стаж, голяма част от който работи като преподавател по биология. Преподавал е във Френския лицей в Казабланка, Мароко от 1982 до 1984 г. Директор на българското училище „д-р Петър Берон“ в Прага, Чехия в периода от 1999 до 2001 г. Носител на много награди и отличия.

Посмъртно признание, дълбоко уважение и памет към всичко, направено приживе получи Яна Максимова. Тя завършва Технически университет – Габрово. Работи като зам.-директор на университетско издателство, управител на печатница Екс-прес. Ръководила е екип от подизпълнители на повече от 30 проекта по различни програми на Европейския съюз с възложители Министерски съвет, Областна администрация - Габрово, Община Габрово, Община Дряново, ТУ – Габрово, Габровска търговско-промишлена палата, Дома на хумора и сатирата. През 2014 г. тя ръководи екипа, който работи по кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата 2019. В нейна памет оркестър „Габрово“ и Стефан Косев изпълниха музикална композиция, а публиката стана права, за да отдаде почит.