Освободиха мече от бракониерска примка
Освободиха мече от бракониерска примка / НП Централен Балкан
Мече в бракониерска примка е било открито на 24 септември, близо до с. Скобелево, Община Павел баня, на около 300 м извън границите на Националния парк „Централен Балкан“, съобщиха от администрацията на парковата дирекция, позиционирана в Габрово.

190-килограмов мечок обикаля дебрите на „Централен Балкан“

Дървосекачи в района се натъкнали на бедстващото животно и информирали горските служби. Уведомено е и ръководството на „Централен Балкан“, което се свързало с Владимир Тодоров – експерт от Сдружението за дива природа „Балкани“. Той се занимава с проучване на етологията на вида.

Екип от Сдружение за дива природа „Балкани“ попадна на над 200-килограмов мечок

Експертът пристигнал около 18:30 часа вечерта на мястото, където вече са служители от ДЛС „Мазалат“, РИОСВ – Стара Загора и дирекцията на парка. След като упоил мечето, специалистът го е освободил от примката – стоманено въже с дебелина около 5 мм.

Популацията на мечките в „Централен Балкан“ е стабилна

мечка
РИОСВ

Тодоров е останал при него докато се събуди – около 1:30 часа след полунощ. Мечето е на около 3 години, женско, увреден е задният му десен крак, попаднал в примката. Поставен му е GPS GSM нашийник, чрез който ще се проследява неговото движение и местоположение.