Екип от Сдружението за дива природа „Балкани“ попадна на над 200-килограмов мечок
Екип от Сдружението за дива природа „Балкани“ попадна на над 200-килограмов мечок / НП Централен Балкан
Още една маркирана с GPS-GSM нашийник мечка обитава Балкана. Във вторник - 7 ноември, призори, екип от Сдружението за дива природа „Балкани“,  в района на Априлци попадна на едра мечка. Животното е мъжки екземпляр, над 200 кг и е на възраст 7-8 години. Наред с GPS-GSM нашийника, мечокът се сдобива и с име.

Къде плува 100-килограмов сом (СНИМКИ)

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“, в рамките на проект „Продължаване на дейностите на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ при проучване миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка, при маркиране на индивиди с GPS-GSM нашийници и асистиране при случаи на проблемни мечки“.  Проектът се подкрепя от дирекцията на НП „Централен Балкан“.

Вижте най-големия сладководен аквариум в България (СНИМКИ)

Екип, воден от Владимир Тодоров, улови и маркира през м.г. три мечки - две млади женски, кръстени Иванка и Спаска и около 6-7-годишен мъжкар, наречен Владо. Четвърто маркирано мече е Джими, освободен на 7 юни т.г. от служители на парковата дирекция и експерти от Сдружението за дива природа „Балкани“ от бракониерска примка. Снабдените с GSM предаватели мечки „сътрудничат“ на учените и парковата управа. Чрез получаваните данни се определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида.