Областната болница няма да подпише анекс, няма да ограничи и приема на пациенти
Областната болница няма да подпише анекс, няма да ограничи и приема на пациенти / Дарик Габрово

 

Габровската областна болница няма да подпише анекса за дейността на лечебното заведение за август. Мнението на ръководството и медицинския съвет е, че не трябва да се отстъпва независимо от последствията, които може да има за лечебното заведение. Категоричната позиция бе изразена пред журналисти днес от началници на отделения в  стационара. Тяхното становище още е, че не трябва да се ограничава приемът на пациенти, защото се нарушават техните права и законови разпоредби. Съкращаване на персонал би довело до невъзможност през следващата година за споразумения с касата  по определени клинични пътеки.

 "Оцеляването на всяка цена не е оцеляване. Мисията ни е да лекуваме и ние трябва да се съобразяваме с това, трябва да работим за качество на медицинската услуга.  Работата на държавата в ограничен финансов ресурс е да направи такива правила, че парите да стигат.  Гордея се с позицията на колегите, че трябва да запазим нивото на обслужване. Не може това, което сме градили да го загубим за няколко месеца", каза директорът на болницата д-р Нели Савчева.  В писмо до надзорния съвет на касата, министерство на здравеопазването, кметовете от областта и депутатите от Габровски избирателен район тя представя мотивите за решението да бъде отказан анексът.

"Ако до края на годината здравната каса не заплати 100% от дейността, болницата е изправена пред фалит", коментира още д-р Савчева. Тя информира, че към момента касата дължи на стационара 1 500 000 лв. и се обмисля парите да бъдат потърсени по съдебен път. Д-р Савчева съобщи, че предложеният от касата бюджет от 569 000 лв. е с 300 000 лв. по-малък от изработеното през месец август и е достатъчен единствено за изплащане на работните заплати на персонала. Според обявените разчети месечният разход за медикаменти и консумативи е в размер на 210 000 лв., за ел. енергия, горива и вода 37 000 лв., а заради просрочените в края на миналата година задължения в размер на 2 млн. лева, стационарът изпълнява погасителен план и издължава към доставчици по 200 000 лв. на месец. Преминалите болни от началото на годината до края на август са по-малко в сравнение със същия период на миналата година, независимо от затворената болница в Дряново и редуцираният обем дейност в севлиевската общинска болница, така че лечебното заведение не може да бъде обвинено в свръхоспитализация.

Д-р Савчева посочи, че предложеният от касата бюджет е определен на базата на дейността през миналата година без да е взето под внимание наличието от ноември 2009-та на инвазивна кардиология. Габровските медици искат преразглеждане на делегираните бюджети и вземане на решения след конкретно обсъждане на ситуациите в отделните болници.