Нови възможности за грижа дава шанс на хора в нужда да бъдат пълноценна част от обществото
Нови възможности за грижа дава шанс на хора в нужда да бъдат пълноценна част от обществото / Община Габрово

89 самотно живеещи възрастни и хора с увреждания ползват личен асистент в Габрово. 88 лица са ангажирани с инициативата, която се реализира в град Габрово и в селата селата Киевци, Бойновци, Прахали, Враниловци.

Това стана възможно чрез начинанието "Нови възможности за грижа", което стартира на 24 март. Целта е да се подобри качеството на живот на хората с увреждания и болните възрастни, както и да се преодолеят последиците от социалното изключване и бедността.

Хората, които са включени са на възраст над 65 години и са с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и семейства на деца с увреждания. Грижите на асистентите са свързани с поддържане на лична и битова хигиена, хранене, пазаруване, подкрепа при осъществяване на социални контакти.

Всеки потребител има изготвен индивидуален план, който е съобразен със здравословното му състояние, обкръжението – дали е самотно живеещо лице или живее с близки. За придобиване на необходимите знания и умения за предоставяне на качествена социална услуга, както и за получаване на информация за изискванията при нейното реализиране, личните асистенти са преминали специализирано обучение.

През декември са извършени проверки за качеството на работата. Екипът от Дирекция „Социално подпомагане“ не е констатирал несъответствия и няма сигнали за некачествено предоставяне на услугата. Предвижда се включване на още осем кандидати в началото на 2016 година.