Нови лаборатории и учебни работилници в ПТГ „Д-р Никола Василиади”
Нови лаборатории и учебни работилници в ПТГ „Д-р Никола Василиади” / ПТГ „Д-р Никола Василиади”

Три проекта са реализирани в ПТГ „Д-р Никола Василиади”, в резултат на които е ремонтирана една от сградите на гимназията, открити нови лаборатории и учебни работилници.

Гости на събитието бяха Областният управител Николай Григоров, зам.кметът на Община Габрово Нела Рачевиц, началникът на РИО – Габрово Георги Маринов, началникът на ТД „Архиви” Стефка Василева”, изпълнителнителния директор на ГТПП Галина Михнева, собственикът на АМК Еберхард Мюлер заедно със Стефан Деевски, управител на АМК „Задвижваща и управляваща техника, Клаудия Шванбергер – управител на РИГ, представители на фирми – пъртньори на гимназията - "Мехатроника" и "Цератицит", директори на учебни заведения от областта.

Нови лаборатории и учебни работилници в ПТГ Д-р Никола Василиади
netinfo

По време на срещата бяха представени поставените цели и реализираните дейности по проект за модернизация на учебната среда по Оперативна програма „Регионално развитие“; по Национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование” и по Национална програма „ИКТ в училище“. Възпитаниците на техническата гимназия ще могат да се обучават вече в обновена материално-техническата база в съответствие с новите изисквания в областта на професионалното образование. Осъвременените лаборатории, работилници, компютърни кабинети и видеозала ще подобрят качеството на образователния процес и подготовката на учениците.

Директорът на гимназията Васил Христов сподели, че през учебната 2012/13г. в ПТГ „Д-р Никола Василиади” по пилотен проект на МОН е осъществен прием по новата за страната специалност „Мехатроника“. Учебните програми по специалността за целия курс на обучение, разработени от екип от учители, вече са одобрени от МОН и се очаква въвеждането им за учебната 2014/15 г. в цялата страна. Това е нещо ново за страната ни и ние можем да се похвалим за него – допълни Христов. Постигнатите резултати обаче нямаше да бъдат възможни без тясното сътрудничество с фирмите – партньори. В знак на благодарност за доброто сътрудничество и подкрепа Васил Христов връчи поздравителен адрес и плакет на собственика на фирма АМК Еберхард Мюлер, която е основен партньор на училището по единия от проектите.

Малко по – късно директорът на гимназията, областният управител и собственикът на холдинга АМК прерязаха лентата на новата лаборатория към иновативната за страната специалност „Мехатроника” изцяло оборудвана от АМК.