На Етъра боядисват яйца с растителни багрила
На Етъра боядисват яйца с растителни багрила / netinfo

Днес, Велики четвъртък от 11.00 ч., в АЕК" Етър" ще се извърши традиционно боядисване на яйца с растителни багрила. Демонстратор ще бъде Димитрина Илиева, която в къща от чаршията ще покаже на деца от ПМГ „Акад.Иван Гюзелев" специални техники при боядисването на яйцата. Гостите на музея ще имат възможността да разгледат и изложбата „Великденска обредност", разположена в малката изложбена зала до билкарницата при АЕК „Етър".

Най-характерни обичаи за Великден са боядисването на яйцата и приготвянето на великденските краваи. Боядисването на яйца за Великден датира от дълбока древност. Обредният характер на обичая е във връзка с народната представа за яйцето като оплодителен символ, свързан с цикличността в природата, с възраждането и обновяването й.

Традиционната представа за великденските яйца винаги се свързва както с обредното им предназначение, така и с тяхната украса. Приготвяните яйца са два вида: боядисани в един тон, най-често червено, и яйца с някакъв рисунък върху тях.

Боядисването на яйцата се прави сутринта на Велики четвъртък и е задължение на жената. В миналото червената боя е била естествено багрило, приготвяна от растителна отвара. Декорирането на яйца чрез восъчна техника е характерно за цяла България. Най-често стопанката използва восъчна свещ, с която полага върху бялото яйце някакъв примитивен рисунък или изписва букви или имена.

Други характерни начини за декориране са потопяване на яйцата в боя с прибавена някаква мазнина или боядисване на бели яйца, по които предварително са налепени зелени листа от растения. Тези способи се считат за по-нови и нетрадиционни.

В традиционната великденска обредност червените яйца имат две основни функции: предпазна и стимулираща. Представата за червения цвят като защита срещу всякакви злини се пренася и върху яйцето. Затова то се използва като предпазно средство против градушка, против злини и болести. Повсеместно позната е практиката да се натриват бузите на децата с първото червено яйце за здраве, а след това да се сложи пред домашната икона. Червени яйца се слагат и върху обредните хлябове. Типични великденски практики са захранването на животните с черупките от великденските яйца, заравяне на червено яйце в нивите или под прага на къщата и др. С това се цели предпазване на нивите и домашните от злини и болести и продуциране на здраве и плодородие. Това е пренасяне по магически път на оплодителната сила на яйцето върху земята, като начин за обезпечаване на плодородие.