Благовещение
Благовещение / ЕМО "Етър"

177 лева са събрани от  инициативата „Протегнете ръка  да донесем блага вест за  ново сърце за Николай!”, която  Женското благотворително дружество  „Майчина грижа” проведе в ЕМО „Етър”. В етнографския музей бе разположен един от пунктовете за продажба на домашно приготвени ястия. Събраните средства отиват за подпомагане лечението на младия габровец Николай Тихолов, който се нуждае от трансплантация на сърце.

На Благовещение, 25 март, който е и патронен празник на дружество „Майчина грижа”, освен в ЕМО „Етър”, средства за лечението на Николай Тихолов се събираха на пунктове в централната част на Габрово. Ден преди това в Актовата зала на Национална Априловска гимназия се състоя голям концерт на групови и индивидуални изпълнители, а посетителите също събираха средства за Николай. Цялата сума, с която ще бъде подпомогнат той, ще стане ясна в понеделник, когато в местното представителство на Български червен кръст ще бъдат отворени касите от отделните пунктове.

На Благовещение десетки посетители на ЕМО „Етър” купуваха домашно приготвените от дамите на „Майчина грижа” ястия.
 

Благовещение
ЕМО "Етър"

Кремена успя да изкуши познавачите със своя „Агнес”. Сладкишът се оказа с вкус, предизвикващ възклицания на приятна изненада. Кремена се погрижи да впечатли не само вкусовите рецептори на туристите. Сладкодумна и артистична, отдалече тя трудно се вписва в представата за „госпожа от благотворителна организация с традиции в габровските среди”. Човек по-скоро би си я представил на мотор, заради младежкото облекло и освободеното държание. От близо, обаче, с поглед и маниери тя вдъхва респект. Респектиращо вкусен е и нейният сладкиш „Агнес”, потвърдиха тези посетители в ЕМО „Етър”, които успяха да си вземат преди той да свърши.

В миналото габровските домакини надписвали рецептите по името на тези, от които са ги научили. „Агнес”-ът, предлаган на туристите в музея е „Агнес Рончо”.
 

Благовещение
ЕМО "Етър"

Двеста грама краве масло се разбива с една чаша захар, слагат се чаша брашно, чаша смлени орехи и предварително разбити четири белтъка на сняг. Сместа се обърква добре, изсипва се в малка намаслена и набрашнена тава. Пече се на нормална температура (180 градуса). След като изстине, се намазва с останалите четири жълтъка, разбити преди това с пудра захар. Сладкишът съхне едно денонощие, след което, както казва Кремена, се сервира с пожеланието: „Да ви е сладко”.

„Агнес” е типичен за града. В миналото по селата не са готвели с краве масло, а с мас. Така се обяснява защо само гражданките са го предлагали на трапезите си.

Другите ястия от благотворителната инициатива, са популярни и до днес за всякакъв тип население – постна пита със сушени плодове и ядки, пълнени чушки с ориз и мариновани люти чушки, ориз с маслини и пресен магданоз, лучник, щирник, печени зеленчуци със сирене и дори ястия с месо.
 

Благовещение
ЕМО "Етър"

В ЕМО „Етър” посетителите, решили да станат част от благотворителната кауза, имаха възможност да се включат, независимо дали спазват Великденския пост или не.
 

Благовещение
ЕМО "Етър"

Заредената с много приятна емоция атмосфера от време на време бе нарушавана от хора с очевидно затворено съзнание. Каквото показа жена, с интерес към храните, но с показна незаинтересованост към благотворителността на каузата, за която се предлагат те. Тя дори не изслуша разказа за инициативата на „Майчина грижа”, прекъсна го с прагматичния въпрос за цените на храните. След което сравни с други места, от които може да се нахрани, закупи няколко продукта и обърна гръб на хора и каузи. Добре е, че такива посетители се оказаха единици, но наличието им сред стотиците кара човек да се замисли за важните неща в живота.