На 9 май наблюдаваме преминаването на Меркурий пред слънчевия диск
На 9 май наблюдаваме преминаването на Меркурий пред слънчевия диск / Община Габрово

На 9 май габровската астрономическа обсерватория обявява отворени врати за наблюдение с телескоп от 14:00 ч. до 20:30 ч. При ясно време, любителите на небесните спектакли ще станат свидетели на рядко случващо се явление - преминаване (пасаж) на Меркурий пред слънчевия диск.

Явлението е подобно на слънчево затъмнение, но се предизвиква от Меркурий или Венера, а не от Луната. Когато планетите се окажат между Земята и Слънцето, те закриват миниатюрна част от слънчевия диск. Преминаващата планетата изглежда като малка черна точка, преместваща се по Слънцето. Много по-често се случват пасажите на Меркурий. За един век се наблюдават средно 13 пасажа. Последният, наблюдават от България, бе на 07 май 2003 година.

На 9 май в 7:30 ч. Меркурий ще премине пред сияещия слънчев диск. Явлението ще се наблюдава от Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Централна Азия.

За Габрово пасажът ще започне в 14 ч. 11 мин. 52 сек., когато планетата ще докосне външно диска на Слънцето. В 14 ч. 15 мин. 02 сек. Меркурий изцяло ще навлезе пред Слънцето и дисковете на двете тела ще се допрат вътрешно. Моментът на максимално сближаване ще настъпи в 17 ч. 55 мин. 49 сек., когато планетата ще се окаже най-близо до центъра на Слънцето. Пасажът ще се наблюдава до залеза на Слънцето в 20 ч. 28 мин. Последните контакти на Меркурий със слънчевия диск ще са невидими.

Пасажът на Меркурий ще е възможно да се наблюдава с бинокъл или телескоп, снабдени със специален слънчев филтър за предпазване на очите от сериозни увреждания от ярката слънчева светлина. С малкия си видим размер на фона на слънчевия диск, Меркурий е труден за наблюдение без оптически уреди, но хората с по-остро зрение биха могли да се опитат да го забележат и с невъоръжено око, като използват специални защитни очила за наблюдение на Слънце.