Мобилизират допълнителна техника и екипи в борбата със снега
Мобилизират допълнителна техника и екипи в борбата със снега / Иванка Баева, личен архив

"Този сняг създаде изключително тежки предизвикателства за почистващата техника и за колегите, които работят за отстраняване на повредите по електропреносната мрежа. Повече от 50 населени места на територията на община Габрово са без електричество, както и 3 квартала. Отделни абонати също имат проблеми с тока и непрекъснато подават сигнали", заяви пред БНТ тази сутрин кметът на Габрово Таня Христова.

През цялата нощ екипите, ангажирани с почистването на града са работили. Основните пътища и улици са проходими. Още 15 машини ще бъдат включени в разчистването на снега, за да се осигури достъп до всички 133 села на територията на общината, заяви кметът.

Най-сериозният проблем са падналите дървета и клони. 10 екипа днес започват да осигуряват премахването им. Фирми са предоставили техника, държавата също е осигурила помощ.

"Надявам се днес електрозахранването да бъде възстановено, защото това ще бъде трето денонощие без ток за много хора", каза Таня Христова.

Областният управител Лиляна Хранова информира, че в община Севлиево положението също е усложнено, но по информация на властите - започва да се нормализира. Падналите дървета са голям проблем и в Севлиево.

В Трявна и Дряново проблемите са по-малки. В село Станчов хан няма ток, както и в села от дряновско.

Няма постъпили сигнали за бедстващи хора до 06:00 ч. днес, информира Хранова.

Полицейски екип спира всички коли, които се опитват да влязат в прохода Шипка и нямат осигуреност. Проходът е отворен за движение при зимни условия.

Първият сняг е поредното предизвикателство пред жителите на община Габрово тази година. Щетите от наводненията надхвърлят 4 млн. лв. Местната власт ще се обърне към Междуведомствената комисия с искане да се възстановят щитети от падналия сняг.

Зимната обстановка в община Габрово към 07:30 часа на 27.10.2014 г. - информация на gabrovo.bg.

На територията на община Габрово в продължение на 44 часа валя непрекъснато сняг. През нощта валежите спряха, но обстановката на територията на общината продължава да е усложнена.

Височината на снежната покривка в градската част достигна 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дървесната маса. Хиляди са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа.

Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна, Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново.

От Ерго - Про съобщават, че около 50 села  и три квартала – Априлово, Ябълка и Шумели  са без ток.

Мобилизират допълнителна техника и екипи в борбата със снега
netinfo

- Общински пътнически транспорт се движи със закъснение. Възстановено е движението по направлението – Недевци- Лютаци. При зимни условия е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Дряново – В. Търново. Автобусите за гр. София се движат по разписание.

- Продължават да не се движат влаковете между гарите Царева ливада - Габрово, поради липса на напрежение в контактната мрежа. Няма движение на влаковете и по линия №4 – Г. Оряховица-В. Търново-Царева ливада-Трявна- Дъбово.

За ликвидиране на последиците от обилният снеговалеж, община Габрово привлече допълнителни сили от местни дружества, разполагащи с подходяща инженерна техника, както и от ДП "Транспортно строителство и възстановяване". Общият брой възлиза на 20 машини. Същите са съсредоточени за разчистване на пътища към селата и улици, и отстраняване на паднала дървесна маса.

На телефоните на Общински Съвет за сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка можете да потърсите помощ на тел. 112.