Масово се спират строителни обекти
Масово се спират строителни обекти / netinfo

Масово се спират строителни обекти, особено по Черноморието, каза за Дарик Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков. Сигналите от там са изключително тревожни, тъй като строителство няма, въпреки началото на активния сезон. Финансовата криза е наложила преструктуриране на сектора – досега около 65% е бил зает в жилищното и хотелското строителство, докато в момента по-голямата част от фирмите се насочват към инфраструктурно и гражданско строителство.

Забелязва се и тенденция за новорегистрирани фирми, която не спира, коментира Бойков. Само през миналия месец техният брой е бил 140, очаква се през януари той да бъде около 100. Не се знае обаче колко ще се откажат от строителният бизнес, тъй като това става ясно в началото на пролетта. Има информация обаче, че малките и средни фирми вече са започнали да освобождават работници. Положителното обаче е, че в бранша ще останат хора, които си разбират от работата, което ще доведе до подобряване качеството на строителството.

Правителството може да помогне на строителния бранш като оправи някои нормативни документи, да улесни процедурите по обществените поръчки и да осигури нормална среда за провеждане на търговете, смята Директорът на Камарата.

Започва изграждането на обекти, финансирани по оперативните програми, като домомента са проведени над 170 търга, уточни Бойков. Има случаи обаче, когато общиниските управи, които са основни изпълнители на тези проекти, масово добавят условия към типовите договори с изисквания към фирмите. Това, според Бойков, е предварително насочване на търговете.

Забелязва се и оттегляне на чуждите инвеститори от страната, отбеляза Директорът на Камарата. От юни миналата година над милиард и половина чужди инвестиции са изтеглени от страната.