Кредитът е единствен вариант за оздравяване на ОПТ
Кредитът е единствен вариант за оздравяване на ОПТ / Дарик Габрово

Габровски общински съвет прие  на днешното си заседание инвестиционната програма на Общински пътнически транспорт. В началото на сесията предложението бе добавено към съществуващата в дневния ред точка за приемане на годишния отчет и баланс на ОПТ. Като отделна точка бе включено и искането за теглене на кредит от дружеството.

От левицата изразиха желание всички въпроси, свързани с общинското дружество да бъдат разгледани на отделно заседание, което да се проведе през следващата седмица, но идеята не бе приета от мнозинството.

По време на дискусията управителят на ОПТ Екатерина Караколева заяви, че тегленето на кредит е единственият вариант за оздравяване на дружеството. Според Николай Григоров от БСП кредитът наистина е наложителен, но не е било нужно толкова голямо бързане, а е трябвало по-детайлно обсъждане. "Два-три дни не са проблем. В инвестиционната програма има много неясноти. Можеха да помогнат специалисти ", каза Григоров.

Отговорът на шефа на дружеството бе, че всяко забавяне може да е фатално. "Спешно се нуждаем от този кредит. Да проявим загриженост, не само на думи", каза Караколева. Тя подчерта, че вече води разговори с няколко банки за възможността за отпускане на необходимия кредит от 1 500 000 лв. Общинските съветници приеха отчета, баланса и инвестиционната програма на ОПТ с 19 гласа "за".

В инвестиционната програма за оздравяване на дружеството се предвижда със средствата от кредита да бъдат закупени нови автобуси на метаново гориво от един или най-много два вида и да се покрият задълженията към НАП. Цените на такива автобуси, производство 2000 г., варират от 15 000 до 20 000 евро, като стойността за закупуване на 20   е около 800 000 лв. Според разчетите една такава инвестиция би реализирала около 117 000 лв. икономии годишно.

Горивото за автобусите ще се доставя от мобилни метанстанции от фирми предлагащи услугата, докато бъде изградена стационарна станция в града.В зависимост от стабилизацията си дружеството през 2013 г. ще участва по европейски програми. Идеята е вноските по кредита за период от 10 г. с обезпечение от депото, при 9% лихва/най-тежкият вариант/,  приблизително в размер на 20 000 лв. ,  да се покрият от осъществени икономии. Освен това след погасяване на задълженията към НАП може да се освободи ресурс от около 20 000 лв. месечно от лихви, показват разчетите на икономистите