Изложба от старопечатни книги и учебници в Севлиево
Изложба от старопечатни книги и учебници в Севлиево / netinfo

Дни преди празника на българската писменост и култура, в Градската библиотека в Севлиево бе открита изложба от старопечатни книги и ръкописи. Експонираните книги са попаднали във фонда на библиотеката по различни начини и са съхранени през годините. В изложбата са показани “Неделника” от Софроний Врачански, която е най-старото печатно издание – от 1806 г.; “Първичка българска граматика” от Иван Богоров, “Общо землеописание” от Константин Фотинов, списанието “Смесена китка”, издавано от П.Р.Славейков през 1852 г. в Букурещ.

На видно място са посатвени учебници по всеобща история и граматика на старобългарския език, както и църковните книги “Пространен православен календар, издаден през 1858 г. от Х. Г. Данов в Белград и “Кратко учение за богослужението”, съставено от руски учебници. Част от ръкописите и старопечатните книги са били притежание на видни севлиевци. Така например посетителите на изложбата ще видят Апостола, притежание на свещеник Ненчо Несторов и списание “Ступанъ” (Стопанин), принадлежали на Стефан Пешев. Първите посетители на изложбата бяха учениците от Първо основно училище “Христо Ботев” в Севлиево.

Под наслов “Да влезем заедно в библиотеката” те направиха интересна и поучителна литературна ексурзия. Разглеждайки старопечатните книги, децата изслушаха разказ за пътя на книгата през вековете, а след това бяха запознати и с информационните възможности на библиотеката.