Изборният кодекс на Мая Манолова трябва да отиде на боклука, категоричен е Цветомир Михов
Изборният кодекс на Мая Манолова трябва да отиде на боклука, категоричен е Цветомир Михов / ПП ГЕРБ

Изборният кодекс на Мая Манолова, по който се провеждат изборите за местни органи на властта, бе оценен от депутата Цветомир Михов като "недоносче".

Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че приложението на текстовете на практика е затруднило изборния процес.

"Аз лично съм гласувал против този закон", припомни Михов. Според него той е създал проблеми и при изборите, които се провеждат в селата.

"Имаме избори в 11 габровски села. Голяма част от присъединените села нямаха право да гласуват. Например, тези които са към Поповци - Янковци, Гайтани и др., нямаха право да гласуват за кмет на Поповци.

Гарвани и Николчевци нямаха право да гласуват за кмет на Гиргини. За тях имаше отделно правени секции - едните хора гласуват на едно място, другите на друго.

Този кодекс трябва да отиде на боклука и да се направи нов. Той създава ескалация на напрежение, хората от комисиите стоят повече от 36 часа и чакат (за да си предадат протоколите и бюлетините б.р.)".

Депутатът припомни, че на тези избори има голям брой недействителни бюлетини.

В Габрово под 40 души са достатъчни, за да се получи разместване в листата, чрез преференции. В такива населени места това довежда до изкривяване на вота, счита народният представител от ГЕРБ.

Вчера в ОИК-Габрово е бил теглен жребий между двама кандидати за съветници от ГЕРБ, които имат еднакъв брой преференции. От думите на Михов стана ясно, че те вземат мандати, но се налага да се определят местата им по този начин.

Цветомир Михов благодари на жителите на областта за подкрепата на изборите.

„Това че Таня Христова увеличи доверието за себе си с 11% достатъчно говори за нейните качества, за добрата й работа, въпреки тежките мащабни строителни дейности. Той коментира, че и в четирите общини ГЕРБ има по-добри резултати от местните избори преди 4 години.

В Габрово ГЕРБ ще има 21 общински съветника, с двама повече от предишния мандат. По думите му това е показателно за политиката, която партията води в Габрово. В другите три общини кандидатите на ГЕРБ за кмет на Севлиево д-р Иван Иванов, на Трявна Дончо Захариев и на Дряново Мирослав Семов влизат в балотаж като първа политическа сила, а ГЕРБ печели най-много общински съветници.

Михов беше категоричен, че и в трите общини ГЕРБ няма да участва в безпринципни коалиции. „Няма да допуснем хора с нечисти намерения да ни извиват ръце, защото винаги сме били честни и отговорни към хората. Симпатизантите на другите политически формации са добре дошли да ни подкрепят.

Жителите на Севлиево, Дряново и Трявна са интелигентни и сами ще решат кого да подкрепят, без да е нужно някой да ги насочва“, каза Цветомир Михов.