Губим европейски средства за ВиК сектора, заради ината на севлиевци
Губим европейски средства за ВиК сектора, заради ината на севлиевци / вестник Габрово ДНЕС

Водните проблеми на областта могат да се решат единствено чрез европейски средства. Невъзможно е държавата или общините да финансират това. Потребностите във ВиК сектора в страната възлизат на 11 млрд. лв., държавата няма тези средства, затова осигурява европейско финансиране в размер на 1 млрд лв. Това пише вестник "Габрово ДНЕС"

"Условието, обаче е във всяка област да има по един Вик оператор. В Габровска област операторите са два, защото Севлиево не иска да се присъедини към избрания от останалите общини оператор  - ВиК ООД, Габрово. На практика това означава, че не само Севлиево, но и останалите градове в областта няма да могат да се възползват от средствата по програмите за развитие на селските райони, по ОП "Околна среда ", обяснява областният управител Николай Сираков пред "Габрово ДНЕС".

Упорството на севлиевци продължава въпреки проведените срещи с обществеността и подробно разяснявани на ползите от това. Затова в началото на юли в Севлиево се организира посещение на министър Лиляна Павлова, която също ще разясни нуждата от един ВиК оператор в областта.

След това предложението община Севлиево да стане част от ВиК асоциацията ще бъде внесено в Общинския съвет. Очаква се конкретно решение, то може да бъде за или против, но важно е да има решение най-сетне, допълни Сираков.

В момента само 4 града в страната не са се присъединили към ВиК асоциациите, освен Севлиево -  Троян, Дупница, Берковица. Докато трите общини имат известни основания, защото цената на водата там е драстично ниска и ще се вдигне, като се присъединят към асоциацията, то в Севлиево водата и сега е най-висока в областта.

Николай Сираков разясни подробно ситуацията: "Във всички области, включително и в Габрово се създават ВиК асоциации  и се определя един ВиК оператор. Асоциацията в Габрово вече е факт, но операторите са два - ВиК ООД в Габрово и Бяла - Севлиево. Общините в Габрово, Дряново и Трявна членуват в асоциацията, но Севлиево засега не желае.

Ако искаме да ползваме средства по оперативните програми за подобряване на ВиК сектора, трябва да имаме една асоциация и един оператор. Вариантът е само един - Община в Севлиево да влезе в асоциацията и да се вземе решение ВиК- Габрово да обслужва и Севлиево. Защото  ВиК - Габрово вече е избран от трите общини за оператор и е сключен договор с асоциацията", каза той.

Всъщност не може до се каже, че жителите на града не желаят присъединяването, хората искат редовно и на добра цена питейна вода, без да се интересуват дали ВиК - Габрово или "Бяла" - Севлиево  ще управлява този процес. Това е видно и от срещата на областния управител и експерти от регионалното министерство с обществеността, които са отговорили подробно на всички въпроси.

Определени политически сили и личности, включително и общински съветници, които са против присъединяването на севлиевското водно дружество към габровското, дори са събирали подписка за запазване на местната водна фирма.

"Аз досега не съм чул конкретни доводи и аргументи за нежелание за присъединяването. Явно няма такива, по-скоро не искат да се разделят с водното дружество, има притеснения за хората, които работят там. Никой не е казал, че то ще бъде окончателно ликвидирано, то може да бъде преструктурирано. Неговите ВиК специалисти ще бъдат преназначени във ВиК - Габрово. За всички останали дейности в общинското дружество "Бяла" ЕООД, предимно  благоустрояване, може да се учреди ново дружество. Тези дейности могат да станат и общинско предприятие, така както се случи в Габрово.

Още веднъж подчертавам, че не само Севлиево, но и Габрово, Дряново и Трявна няма да имат достъп до европейски средства за решаване на проблемите във ВиК сектора, ако Севлиево продължава да упорства. Още повече на база на регионалните мастерпланове ще бъдат направени прединвестиционни проучвания за проблемите и нуждите на областта във ВиК сектора, ще се изведат приоритетите. Средствата за това вече са осигурени.

Всъщност, Севлиево има най-голяма нужда от инвестиции в това отношение, всички знаем за водните проблеми на града, за сухия режим всяко лято. И точно затова най-много средства ще бъдат отделени за решаване на проблемите с водата в Севлиево.

Според регионален план, приет през 2013 година от ОбС Севлиево, приблизителните разходи за краткосрочна инвестиционна програма до 2020 година възлизат на 35 419 хил. евро за водоснабдяване, а за канализация и пречистване - 1 366 хил. евро. Излиза, че са нужни 72-73 млн. лв. за решаване водните проблеми на града. Досега няма конкретни дейности за решаване на проблема. Тези пари могат да бъдат осигурени само по европейски програми.

Несъгласните в Севлиево питат: "А има ли гаранция, че нещата ще се случат?!" Аз лично мога да гарантирам, че прединвестиционните проучвания ще се случат, но оттам нататък проектите за финансиране са на конкурентен принцип. Отпуснати са 1 млрд. лв. по европейската програма. Навсякъде се подготвят проекти за кандидатстване на тези средства. Няма кой предварително да гарантира, че проектите точно на дадена водна асоциация ще бъдат одобрени.

Хубаво е, че в Севлиево вече имат готови проекти. Габрово също има проект за присъединяване на селата, като Яворец, Драгановци и др., които в момента се обслужват от севлиевското ВиК и това го затруднява. Така, че този проект решава севлиевски проблеми.

На всичкото отгоре дружеството "Бяла" ЕООД има задължения. Освен това в капитала на дружеството се води и довеждащ водопровод, който обслужва Габровска и Севлиевска община. Според последните промени в закона той става държавна собственост. Когато го отпишат от активите на "Бяла", загубите ще станат още по-големи. Докато ВиК Габрово е на печалба, въпреки, че обслужва немалък заем.

Така, че нямам обяснение защо в Севлиево не разбират, че всичко това може само да помогне на града. По-точно някои политически сили, които дори когато са били на власт, гледат да спънат нещата да не се случат. На първо място трябва да са интересите на хората от общината, тези които стоят без вода, те искат качествена вода и качествена услуга. Трябва да се мисли и за интересите на екипа на "Бяла" ЕООД, повтарям, че тези които са свързани с виК сектора нищо не губят, те просто се прехвърлят юридически към ВиК Габрово. Иначе си остават в Севлиево и продължават да се занимават с дейността си, включително и отстраняване на аварии. Третите заинтересовани са жителите на Габрово, Дряново и Трявна, които не бива да бъдат ощетени, заради упорството на севлиевци. Държа да подчертая, че аз като областен управител не искам да убеждавам севлиевци да се присъединят, аз искам да помогна те сами да вземат правилното решение", коментира Сираков.

Той е категоричен, че се прави всичко възможно Габрово, Дряново и Трявна да получат средства не от оперативната програма, а директно от държавата.

А севлиевци, ако не искат да се присъединят към останалите във ВиК асоциацията, да си оправят водните проблеми сами. Те не могат обаче да се решат чрез средствата на дружеството. Единственият начин е - чрез цената на услугата, която с положителност ще трябва да се вдигне, но не повече от 5 лв., максимално допустимата висока цена на водата, дори и да искат повече не може, КЕВР няма да разреши. Другият начин е "Бяла" да тегли кредит, но като се знае, че е на загуба, и това едва ли е удачен вариант.