Годишнина от „Кървавият четвъртък
Годишнина от „Кървавият четвъртък / Снимки: Параскева Георгиева

По повод 122-та годишнина от рождението на Цар Борис III столичани поднесоха с преклонение и почит венци и цветя на паметника на Царя Обединител при входа на Борисовата градина.

Инициативата бе на неформални монархисти от София и Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища.

Това съобщи вчера официалният сайт на Царя kingsimeon.bg.
Годишнина от Кървавият четвъртък
netinfo
Датата 1 февруари е годишнина от „Кървавият четвъртък". Нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е известна като „Кървавият четвъртък", тъй като след решение на комунистическия Народен съд е разстрелян елитът на Царство България. Точно преди 70 години комунистите извършват най-масовата екзекуция в новата ни история - тогава зверски са разстреляни тримата регенти - княз Кирил, който е брат на цар Борис III, проф. Богдан Филов, генерал Никола Михов, както и още 144 министри, депутати, царски съветници, общественици, генерали и офицери. През следващите месеци на 1945 г. са издадени общо 2730 смъртни присъди из цялата страна.

Освен че 1 февруари е един трагичен ден за цар Симеон, това е и един от най-тежките в емоционално отношение дати за него. Едва 7-годишен непълнолетен цар, който се възкачва на престола след внезапната смърт на баща си Борис, научава за смъртта на чичо си княз Кирил, както и на десетки хора, които е виждал в двореца.

След 1945 г. на всеки 1 февруари вдовицата на цар Борис - царица Йоанна заръчва да се отслужи заупокойна молитва в памет на екзекутираните - или в къщата й в португалския град Ещорил, или в Мадрид.

Осъдените бивши министри, регенти и царски съветници са разстреляни в нощта срещу 2 февруари 1945 г. един по един и телата им са хвърляни в изкопана от авиобомба яма в Централните софийски гробища, след което са покрити с тонове сгурия. Присъдите са отменени през 1996 г. от Върховния съд на Република България, а осъдените са реабилитирани. Днес над този общ гроб е издигнат мемориал в памет на загиналите от комунистическия терор. Цар Симеон посещава общия гроб при първото си завръщане в страната през май 1996 г. и споделя, че е бил толкова разтърсен, че се е почувствал много зле на това зловещо място.

В пубикацията са използвани материали от сайта vsekiden.com