„Габинвест”
„Габинвест” / „Габинвест” – дружеството, което доказа, че в България може да се прави бизнес на световно ниво

Допреди година и половина в края на Габрово, близо до село Рязковци, се простира зелена поляна. През април 2017-та там е направена първа копка за построяване на производствени и административни помещения, а през септември 2018 г. тук вече функционира бизнес на световно ниво

„Габинвест” не е само инвестиция от няколко десетки милиона лева в сгради, машини и оборудване. „Габинвест” са най-вече хората. Фирмата е част и от местната общност, подкрепяйки идеите за дуално образование и подобряване на личния професионален капацитет.

„Габинвест” ЕООД е дъщерна фирма на Blaser Group GmbH в Исни, Германия. Заедно с производителите Blaser, Sauer & Sohn, Mauser, DIANA и SIG SAUER , тя е част от L&O Холдинг със седалище в Емсдетен, Германия. Произвежда както дървени, така и метални компоненти за ловно и спортно (пневматично) оръжие. 70 на сто от производството е компоненти за ловно оръжие – Световно известните марки Blaser, SAUER, Mauser, Rigby.

„Претендираме, че марките ни са „Мерцедес”-а в ловното оръжие”, казват от екипа на „Габинвест”.

Защо инвестиция в България?

Габинвест
„Габинвест”

От разказа на Галина Шишкова, административен мениджър на „Габинвест”, става ясно, че събитието е наистина интересно. През 1992 година запален по лова немец идва в региона, за да практикува хобито си. Мястото му допада, а вечерта – при разговор са други ловджии, се ражда идеята за бизнес в Габрово. По това време релокацията на много европейски фирми в България е свързана с евтината работна ръка и наличието на ресурси. Същата година е основано дружеството „Габинвест”. Производството се реализира в доста малка работилница, където се извършва ръчно шлайфане на дървените приклади.

Оказва се, че начинанието е с потенциал. Закупен е имот в габровския квартал „Бичкинята”, където е построена производствена сграда и са прехвърлени машини от Германия. Започва фрезоване на компоненти и с течение на времето ловното начинание се превръща в значителен бизнес.

260 души е днес екипът на „Габинвест”. Най-голямата инвестиция стана факт преди малко повече от година. Това е новата производствена сграда, разположена близо до село Рязковци. Разрастването е обосновано, тъй като „Габинвест” е най-голям доставчик на дървената част за оръжията на дружеството-майка.

Само в строителството на приветливите и със съвременна архитектура сгради, където са разположени производствени и административни площи, са вложени над 10 млн. лв. Отделно от тази инвестиция, са закупени нови машини. Това допълнително оборудване повишава качеството на продукцията и допринася за оптимизиране на производствения процес.

Германският инвеститор вижда потенциал в България. За щастие това не е само по-евтината среда. Качеството на продукцията и бързината при работа, основни за една продукция на световно ниво, също са предпоставка да се прави бизнес у нас.

„България е част от Европейския съюз и правилата важат в пълна степен и тук”, така управителят Томас Фройндорфер отговаря на въпроса как се прилагат немските стандарти за правене на бизнес в България.

„Като цяло във всяка държава има влияние и местния манталитет”, допълва г-жа Галина Шишкова. „Нашите служители биват командировани в Германия, където обменят опит и се научават на високите стандарти в работата“. Според нея е важно да се осъзнае, че всеки служител е част от целия бизнес и има принос в развитието на дружеството. „Предприятието не са само сградите и машините, но най-вече хората”, е философията, към която се придържат в „Габинвест”.

От думите на управителя Томас Фройндорфер става ясно, че дружеството присъства сериозно и в обществения живот на Габрово, подкрепяйки различни местни инициативи,  участва във въвеждането на дуалното образование у нас. През пролетта деца от професионалните гимназии завършват обучението си, практическата част от което преминава в „Габинвест”. Някои остават на работа, а част от тях в момента са на обучение в Германия, като фирмата поема разноските им.

Тази година отново ученици от Техническата гимназия в Габрово три дена ще бъдат в училище и два – в производството. С тях са сключени трудови договори и вече започнаха работа. Дружеството успешно си партнира и с Техническия университет в Габрово.  „Габинвест” заплаща семестриалните такси на своите служители, които искат да повишат своята квалификация, разказва още г-н Фройндорфер.

 „На 10 април миналата година тук беше една зелена поляна. Година и няколко месеца след това – виждате, има съвременно производство, създадени работни места, отлични условия на труд и перспективи за добър бизнес”, обобщават от ръководството на фирмата.

От „Габинвест” са убедени, че в България може да се прави бизнес, а в частност в Габрово – също. От дружеството отчитат ролята на местната власт, от която винаги получават разбиране, съдействие и подкрепа.

Очакват Бойко Борисов за официалното откриване на новата производствена сграда на „Габинвест“

В петък, 21 септември, се очаква премиерът Бойко Борисов да участва в официалното откриване на новата сграда на  „Габинвест”. Екипът на дружеството има намерение да представи инвестицията и да благодари на партньори и институции, които са оказали съдействие за бързата и навременна реализация на проекта.

Габинвест
„Габинвест”