Днес е Световният ден на сърцето
Днес е Световният ден на сърцето / netinfo

Според Световната здравна организация сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртността в световен мащаб. По този повод всяка година в края на септември се отбелязва Международния ден на сърцето.
Всяка година 17,2 милиона души по света умират от сърдечни заболявания и инфаркт, а почти 80% от тези случаи могат да бъдат предотвратени при по-сериозен контрол на рисковите фактори - пушене, неправилно хранене, липса на физическа активност, наднормено тегло и стрес.

Вече осма година Световният ден на сърцето се организира от членовете на World Heart Federation в повече от сто страни по света. Проявите ще включват медицински прегледи, организирани разходки, джогинг, фитнес, научни форуми, изложби, концерти и спортни състезания. Хиляди хора ще се присъединят към тазгодишния Световният ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания не са заболяваня на богатите, 80 на сто от смъртните случаи са регистрирани в бедни и среднобогати държави и региони.

Миналата година страната ни се присъединява към Европейската харта на здравото сърце, която обединява усилията на държавите за намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Световният ден на сърцето се провежда за първи път на 24-и септември 2000 година. Инициативата официално е обявена от д-р Ингрид Мартин, завеждаща сърдечно-съдови заболявания към главната квартира на Световната здравна организация. Началото е още през 1999 г. когато денят е отбелязан в последната неделя от м. септември по инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и други международни организации.