Д-р Савчева: Вземането на пари в здравеопазването е двустранен процес
Д-р Савчева: Вземането на пари в здравеопазването е двустранен процес / Дарик Габрово, архив

"Тежи ми създаденото негативно отношение към българския лекар. Убедена съм, че не най-голямият враг на българския народ е българският лекар", коментира пред Дарик директорът на областната болница д-р Нели Савчева.Тя допълни, че вземането на пари в системата на здравеопазването е двустранен процес. "Не бягам от отговорност, обаче, ако няма отговорността на двете страни, ако пациентът е този, който предпочита да плати на ръка на лекаря, а не на касата на болницата, не очаквайте от мен да мога да се боря със 140 000 души и 600 човека персонал. Пациентите са тези, които трябва да имат интерес да си платят на касата на болницата", каза д-р Савчева.

Тя припомни, че има регламентирани правила, в които много ясно е посочено кой, къде и как извършва медицински услуги, както и кога се извършва заплащане. В заповедта за избор на екип пък е посочено съвсем конкретно кой и защо плаща. "Цената за избор на лекар е 50% от стойността на клиничната пътека, а за екип - 75%. Само 20% от тази сума влиза в болницата, другата е за екипа. Всичко това може да се прочете на касата, в отделенията, на входа на болницата. Пациентът писмено декларира избора на екип", уточни д-р Савчева, като допълни, че качествено медицинско обслужване пациентите получават и без избор на екип и той в никакъв случай не е гаранция за това. За близо 2 години, от въвеждане на възможността да бъде избиран екип досега, в родилно отделение са регистрирани едва 7 случая, при които пациентките са направили такъв. В 5 случая  са предпочели един лекар, в другите два - друг.

Резултатите от извършената проверка чрез анкети в областната болница все още не са готови, но според неофициалните данни няма нарушения.