/ снимка: Dariknews.bg

Музикалният отзвук на 15-тото издание на международния хоров фестивал „Празник на духовната музика”– диска „ПЕСЕНТА НА КАМБАНИТЕ” е вече готов и може да зарадва неговите почитатели и колекционери.

Високата оценка на публика и специалистите  за качеството на изпълненията в двете концертни вечери се отрази и при съставянето на музикалния диск. От тричасовият професионален запис на Българското национално радио бяха подбрани 23 произведения и заедно с 20 минутната традиционна меса от Моцарт със съпровод на Габровския камерен оркестър, са  общо 78 минути полезно време.

Ангелските гласове на изпълнителите по време на Празника на духовната музика предизвикаха възхищението на пубилката

Тази година  са включени всички  седем участници, макар и с различно времетраене на своето изпълнение. С най-много песни  от двата концерта са  представителките на Московска област  от Мытищи. Ансамбъл „Маленкий секрет” се яви с богат и разнообразен репертоар от който са подбрани 8 произведения. С добър репертоар са представени  и сборния габровски хор на храмовете „Успение Богородично” и „Св.Троица”.

Изключителното изпълнение на академичния смесен хор „Гаудеамус” от Пловдив  в храма и  месата в ре мажор от Моцарт  в художествената галерия е накарала музикантите направили подбора за диска да включат почти всичко изпято пред публиката.

С две изпълнения е включен и мъжкия хор „Наум Охридски” от София. От изпълненията на Хор „Севтополис”-Казанлък в диска намериха място четири произведения, което е добра атестация за качеството и на тяхното пеене.

Събитията по време на XV Международен фестивал „Празника на духовната музика"

Характерно за 15-то издание на „Празник на духовната музика” е, че заедно с познатите автори Петър Динев, Добри Христов, Бортнянский, Глинка и напоследък предпочитания Стоян Бабеков, този път бяха застъпени и не толкова познати автори като Леонард Коен, Филантидис, Джорж Рътър, Флегменко и други, което говори за специалната подготовка, която правят участниците за габровския фестивал. На добър час на диска „Песента на камбаните” и благодарности на Министерството на културата, което изцяло финансира неговата поява.

Подготовката за тазгодишното издание на духовния празник започна още през януари и уговорки има за камерен софийски хор с диригент Галя Луканова - председател на Хоровия съюз в България, Великотърновският хор „Търновград”, сборен хоров състав на габровските храмове „Успение Богородично” и женския хор на „Свети Йоан Претеча”. За изпълнението на традиционната меса във втората концертна вечер „Тебе поем, господи” е поканен хорът на Българската академия на науките в София.

Организационният комитет начело с митрополит Григорий, който включва Министерството на културата, община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ „Габрово-2002” тази година се е заел с амбициозната задача да покани за участие, както Академичният хор от Могильов, който не пристигна миналата година поради карантина  и хор от Египет. Вече е изпратена покана за специален хоров състав до Министъра на културата в Египет, където се провежда подобен фестивал за религиозно  пеене.