България е договорила 520 млн. лв. за образование
България е договорила 520 млн. лв. за образование / Дарик Габрово, архив

 

България е получила одобрение от страна на Европейската комисия в размер на 520 млн. лв. за образование за периода 2011-2014 година. Това съобщи в Габрово зам.-министърът на образованието Петя Евтимова. Средствата ще бъдат ориентирани за подпомагане дейността, свързана с цялостната организация на учебния процес във всички средищни училища в страната, включително и за столово хранене. За ученически и студентски практики за договорени 90 млн. лв., за извънучилищни и извънкласни дейности - 100 млн. лв.

Изключително важно е още, че през 2011 година ще бъде извършено мащабно обучение на бенефициентите по проектите с европейски средства в сферата на образованието, каза още зам.-министър Евтимова. Тя увери, че обучение в такива мащаби и размери досега не е правено. Целта е да се подпомогнат малките бенефициенти - Общини и училища, в процеса от изработването на проектното предложение до изпълнението на проекта и неговото отчитане.

Зам.-министър Евтимова беше в Габрово, заедно с министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, посланика на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн, за откриването на ремонтираната и обновена детска ясла „Зора", която е изцяло модернизирана по проект „Общност, ориентирана към подобряване на услугите за отглеждане на деца в община Габрово" и се реализира с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.