Снимка:
Снимка: / Музей ЕТЪР
Ако искате да преживеете традиционния за българите Гергьовден–мястото е „Етър”-а. На 5 и 6 май в музея може да наблюдавате, но и активно да участвате в многото събития, свързани с този празник.  

Още на 5 май, между 11:00 и 13:00, посетителите имат възможността да се хванат на Гергьовденското хоро, на което своето изкуство ще покажат танцьорите от фолклорна танцова формация „Боженци” и фолклорните формации към Народно читалище „Априлов–Палаузов 1861”, Габрово.  До късно следобед в музея ще се украсяват гергьовденски хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене.

Традициите, свързани с големия празник Гергьовден оживяха днес в ЕМО „Етър”

Снимка:
Музей Етър

В 16:00 на 5 май в „Етър”-а започва постановката „Юнаци с умни калпаци” на Драматичен театър „Йордан Йовков”. Актьорите представят историята на четирима юнаци, пазещи селото си от ламя. С много хумор и смях, постановката е подходяща за малки и големи. Самото представление е безплатно за тези, които си закупят билет за посещение в музея.

6 май в „Етър”-а започва с празничен Водосвет, чието начало е 10:00 ч. Посетителите могат да се поклонят  пред копието на чудотворната икона „Св. Георги Зограф” от Света гора.

От 10:00 до 17:00 сдружение „Нишан” ще срещне традициите с дигиталните изкуства, чрез работилницата „Анимирай Гергьовден”. Ако едно дете обича да твори, тази работилница е точно за него. Запишете го и му дайте възможност да създаде свое анимирано филмче, представящо определени моменти от гергьовденската обредност. Чрез метода „стоп кадър анимация”–техника обвързваща традиционното изобразително изкуство с компютърните технологии и видеозаснемането–участниците в работилницата ще могат да изразят видяното и наученото в музея по нов и забавен начин.

Заниманията са подходящи за деца на възраст между 8 и 15 години и са с продължителност 2 часа. Заявяване на участие се извършва в Книгопродавницата на музея.

Гергьовден е един от най-важните празници за капанците от село Паламарца (СНИМКИ, ВИДЕО)
 
От 11:30 до 15:30 продължава образователната игра с отборен характер „Гергьовденски пъзел”. Благодарение на нея деца и възрастни не само могат да се забавлявайт, но и да научат повече за българските традиции, свързани с празника Герьовден. Заявката за участие отново може да се направи в Книгопродавницата.

И през втория ден в Балканската мандра ще се бие масло и ще се подсирва сирене.