5 г. затвор за грабеж и опит за изнасилване
5 г. затвор за грабеж и опит за изнасилване / Дарик Габрово, архив

Габровски окръжен съд осъди на 5 години затвор мъж от Велико Търново за грабеж и опит за изнасилване. Р.М. - безработен, с незавършено начално образование и осъждан, бе признат за виновен в това, че на  10-ти юли тази година, около 17 часа, на главен път София - гр.Варна, в района на гр.Севлиево, до кв.Балабанца, при условията на опасен рецидив, отнел мобилен телефон  и  25 лева от 19 годишна севлиевка. При това той употребил сила -  дърпал я, стискал ръцете й и заплашвал, че ще я убие. За това престъпление магистратите го осъдиха  на 5 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи първоначално в затвор или затворническо общежитие от закрит тип и при първоначален строг режим. Мъжът бе признат за виновен още, че на същата дата, място и време , направил опит да изнасили момичето. По това обвинение Р.М. получи 3 години лишаване от свобода.

На основание чл.23 ал.1 от НК съдът определи на подсъдимия едно общо наказание от 5 години лишаване от свобода, като определи  първоначалното му настаняване в затвор или затворническо общежитие от закрит тип и първоначален  строг режим за изтърпяване на наложеното му общо наказание.

  На основание чл.68 ал.1 от НК съдът привежда в изпълнение наложеното на подсъдимия Р.М., с  присъда на Районен съд- Севлиево, наказание от 10 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи първоначално в затвор или затворническо общежитие от закрит тип и при първоначален строг режим.

 Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Великотърновски Апелативен съд в 15-дневен срок от днес.