Световен ден на водата
Световен ден на водата / музей Етър
Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й.

Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.

Темата на Световния ден на водата през 2019 г. е „Вода за всички!“–в съгласие с основния поет от страните ангажимент в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Мотото на кампанията „Всеки е важен!“ акцентира върху правото на достъп до вода като основно човешко право и че никой не трябва да бъде забравен в осигуряването на свободен и лесен достъп до питейна вода без опасност от замърсяване.

Снимка:
музей Етър

В музей „Етър” 22 март е обявен за ден с вход свободен. Целта е да се стимулират хора от различни поколения да се вгледат във водата и съоръженията, задвижвани от нея – един ясен поглед за значението на й в живота на планетата Земя.  

ВОДНИ СЪОРЪЖЕНИЯ

Музей Етър
Водните съоръжения са гордостта на музей ЕТЪР

Действащите водни съоръжения са гордостта на музея. Запазена е цяла система от канали и механизми, чрез които се задвижват водните колела. Най-голямо приложение водата като двигател намира в характерното за региона на Габрово плетене на гайтан. Когато днес кажем струг, дали си представяме машина задвижвана от вода? Едва ли! Но струговете са едни от най-характерните технически съоръжения на вода за габровско през ХVІІІ и ХІХ век.