20 октомври - Световeн ден за борба с остеопорозата
20 октомври - Световeн ден за борба с остеопорозата / netinfo

 

Днес се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата. Според дефиницията на Световната здравна организация остеопорозата е най-честото системно заболяване на скелета, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушения на костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костите и увеличен риск от фрактури. При по-голяма част от засегнатите хора костната загуба настъпва постепенно и в началото протича без симптоми, поради което остеопорозата е наречена "тихият крадец". В по-напреднал стадий заболяването е придружено от остри или хронични болки и гръбначни деформации.

Смята се, че 50% от жените и 25% от мъжете над 60-годишна възраст ще претърпят поне една фрактура през остатъка от своя живот.Поради увеличената продължителност на живота и застаряване на населението, разпространението на остеопорозата нараства в световен мащаб. В страните на Европейската общност от остеопороза боледуват 40 млн. души, което е 12% от населението, съобщават от министерство на здравеопазването.

В България скринингови изследвания, проведени от Асоциация "Жени без остеопороза" съвместно с Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве през 2004-2005 г. показват, че остеопороза е установена при 5,9% от изследваните във възрастовата група 50-54 години, 12,3% при тези на възраст 55-59 г., 23,1% при 60-64-годишните, 34,4% за възрастовата група 65-70 години. Изследвани са 3634 жени, от които 1837 над 50-годишна възраст

 

Според д-р Николай Куртев - ендокринолог и началник на 3-то вътрешно отделение в Областната болница в Габрово профилактиката на заболяването трябва да започне още в ранна детска възраст, а веднъж започнато лечение не бива да бъде прекъсвано.

Той посочва няколко основни фактора, влияещи върху костообразуването.

На първо място това е начинът на хранене и приемът на калций. Предпоставките за развитие на остеопоразата започват още в детската възраст. Натрупването на определена маса костно вещество до 35 години е от основно значение дали този индивид ще развие заболяването или не. Децата от 3 до 8 годишна възраст е нужно да приемат 800 мг. на ден калций, а от 9 до 17 години 1300 мг. Установено е, че едва  25% от момчетата и 10% от девойките се съобразяват с тези препоръки, казва лекарят.  За възрастните необходимият  калций е 1000 мг. дневно. За целта в менюто трябва да присъстват повече млечни продукти, плодове и зеленчуци. Необходимо е да се обърне внимание и на съдържащата се в редица храни и напитки фосфорна киселина, която нарушава калциевата обмяна и води до хипокалциемия и хиперкалциурия. Фосфорна киселина са съдържа в кока колата, мармаладите, бирата, портокаловия сок. По тази причина подрастващите трябва да ограничат употребата им.

Витамин Д е другият фактор от основно значение при формиране на скелета, тъй като предизвиква усилена абсорбция на калций от костта.

 Хормоналните промени също са от съществено значение за развиване на остеопороза.

 Не бива да се пропуска и физическата активност, която е основен фактор в профилактиката. Липсата на движение води до активиране на резорбционните процеси на костите, а това от своя страна е предпоставка за развитие на остеопороза.

Лечението на заболяването е продължително и веднъж започнато не бива да се прекъсва. То се провежда задължително от специалист ендокринолог. Предстои да бъдат разпространени специални указания до лекарите ендокринолози за изграждане на единна стратегия при лечението на остеопорозата.