12 групи ще работят към Народно читалище Дряновска пробуда
12 групи ще работят към Народно читалище Дряновска пробуда / netinfo

Девет формации функционират към Народно читалище "Дряновска пробуда" през тази учебна година, а предстои да се сформират още три, каза секретарят на читалището Венцислав Симеонов. Общо над 200 деца и възрастни взимат участие в работните групи. Според Венцислав Симеонов на първо място, като нещо ново за града, са танцовите състави, като има група по хип- хоп, класически балет и спортни танци.

Традиционно силно е литературното ателие "Книголюбие". От пролетта е учреден клуб по шах, а хор "Стринавско ехо" подготвя самостоятелен концерт за културните празници на града. Вече една година съществува клуб по цифрови изкуства и в него са записани 30 участника. Ателието по живопис и иконография се води от иконографката Гергана Симеонова. Провежда се и курс по йога и духовни практики.

Скоро ще започне работа клуб, в който ще участват чужденци, трайно живеещи в България. Там те ще учат традиционни български фолклорни занаяти, песни и хора. Ще усвояват и  тънкостите на българската кухня.

Друго ново за града е подготвянето на духов оркестър от младежи. Неоценима помощ на екипа на читалището оказва американецът Кен Джонсън от Корпуса на мира, който е изпратен за срок от 2 години. Той ще ръководи две групи по Английски език- за ученици и възрастни . Освен това има амбицията да организира и скаутски клуб, което досега не е правено в Дряново.