/ ThinkStock/Getty Images
Опасно студено време ни очаква през днешния ден. Температурите на места ще паднат до минус 14 градуса. По данни на метеоролозите, очаква се това да е най-студеният ден за седмицата. В почти цялата страна (24 области) е обявен жълт код за потенциално опасно време с отрицателни температури през целия ден. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 
Опасно време: Студ и много ниски температури


Предупреждението се отнася за: Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик и Пловдив.

Във всички тези области дневните температури ще останат отрицателни. На места сутрешните ще достигат до минус 14. В София дневните температури ще останат отрицателни, а нощните ще са до минус 13 градуса.

студ времето сняг
БГНЕС, архив

Единствено в Бургас, Ямбол, Сливен и Хасково няма издадено предупреждение за опасно студено време.

През деня в цялата страна ще има разкъсана облачност, на места намаляваща до предимно слънчево. В източните райони ще духа слаб вятър от запад, северозапад.

Мнозина оспорват естетическите достойнства на терлика за нос, но неговата изобретателка изтъква, че няма нищо по-грозно от зачервения и сополив нос
ThinkStock/Getty Images

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, по-значителна над северната част. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са от 0 до 2 градуса. Температурата на морската вода ще е около 6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Над планините облачността ще намалее, в много райони до предимно слънчево. Ще духа предимно умерен северозападен вятър, който след обяд ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 6 градуса, на 2000 метра - около минус 13 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще стане по-ниско от средното за януари.

а
ThinkStock/Getty Images

В сряда, 9 януари, от запад облачността бързо ще се увеличи и още преди обяд в западните райони ще завали сняг. Вятърът ще стане южен в Източна България и ще се усили. Дневните температури там бързо ще се повишат и към вечерта и през нощта срещу четвъртък валежите ще са от дъжд и сняг.
 
В четвъртък, 10 януари, вятърът отново навсякъде ще се ориентира от северозапад, по-късно през деня и ще се усилва и ще застудява. Ще продължи да превалява, като с понижението на температурите и в източните райони дъждът отново ще преминава в сняг. Има повишена вероятност на места общо за двата дни валежите да са значителни, но в четвъртък към края на деня ще отслабнат, а през нощта срещу петък и ще спрат.
 
Ще започне и разкъсване и намаление на облачността.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте наSinoptik.bg