Жалбоподатели от Добрич: Ще си търсим правата
Жалбоподатели от Добрич: Ще си търсим правата / netinfo
Жалбоподатели от Добрич: Ще си търсим правата
20256
Жалбоподатели от Добрич: Ще си търсим правата
Жалбоподатели от Добрич: Ще си търсим правата
  • Жалбоподатели от Добрич: Ще си търсим правата
  • Жалбоподатели от Добрич: Ще си търсим правата

Комисията по жалбите и петициите на гражданите към Народното събрание проведе приемна в Добрич. Присъстващите 5-ма от общо 13 членове на комисията изслушаха 4 жалби и получиха една петиция. Вниманието е привлякъл един сигнал, в който 3-ма преподаватели се жалват от реда и междуличностните отношения в СОУ „Л. Каравелов" в Добрич. Те протестират и срещу системата на делегираните бюджети. Мима Василева и Рупен Крикорян обещаха да придвижат случая още в рамките на този мандат до 25 юни. Те подчертаха, че казусите, които гледа комисията по жалбите и петициите се работят от специалисти и делата не приключват с мандатите на НС, а има добра приемственост.

Пред микрофона на Дарик радио един от жалбоподателите по случая в у-ще „Л. Каравелов" - Георги Събев, изложи тяхното искане:

През 2005 година се проведе един конкурс за директори, с предварително предизвестен край.
 
За директори на какво?

На училища. Вследствие на този конкурс, в едно голямо училище в Добрич пратиха една директорка от общината, за да се отърват от нея, и тя започна там с едни методи тоталитарни да моделира хората по свой модел. И полека-лека изчисти добрите. В момента, в който тия хорица вече взеха да се жалват и до министъра, аз ги подкрепих, естествено, а тя намери начин да ме изхвърли и мен. Аз в момента съм на борсата.

Тия хора, в смисъл някои от преподавателите?

Много, много - те са много. Оттам тръгнаха едни жалби...

А не можем ли да кажем за кое училище става дума?

За „Любен Каравелов" става въпрос. Значи аз излязох по медиите тогава и я поканих на открит диспут, като й пуснах предварително 13 въпроса, за да се подготви и да дойде да говори в ефир.
 
Тя и сега ли е директор?

И сега е директор и продължава да прави същите безобразия. Това беше преди една, т.е. преди две години. Тя строи набързо колектива и писаха една позиция целият колектив, а как са ги търсили - хората са се крили по мазите, по хранилищата, по тавани... Един по един да подпишат, че подкрепят директорката. Аз получавам на другия ден факти от хора, които казват: „Ние се скрихме, пазим се да не отидем на работа, тя ни привиква със секретарката, с домакинката..." Търси ги да се подпишат. Тя тероризира цяло едно училище. Това го знае и Нейчо Нейчев (шефът на Отдел „Образование" на община Добрич - б.а.), знае го и Рина (Иванова - шефът на Регионалния инспекторат по образование в Добрич - б.а.).

Как се казва директорката?

Пенка Атанасова се казва. То това училище се срина. 4 години откакто е тя там, просто слезе под ниво „Дора Габе", под ниво „Панайот Волов". Тя си докара една приятелка за помощник директорка, завари още една. Това са жени, които интересът им е само пенсията. И всичко там по-стойностно, по-кадърно, в смисъл тия, които имаха някакъв глас, които проявяваха гражданска инициатива, намери начин да ги...

А за какво точно е вашият сигнал и какво очаквате да постигнете?

Сигналът ни е, че се праща жалба до Министерството на образованието, парафира се и се връща обратно до Регионалния инспекторат. И тъй като Регионалният инспекторат трябва да проверяват пък свой човек, правят всичко възможно да се потули случаят.

Дълго време го разтакават?

Бавят го, разтакават го, разбира се. В случая й се подарява на една директорка, на една жена, едно училище, за да се освободят те от нея като проблем.

Защото е некадърна ли - защо?

Не, не, не, просто тя им пречи там в техните етажи в общината. Тя не е некадърна, тя е спец по обработване на документи, но няма елементарен опит да работи с хора. Това е проблемът. Ние сме все хора уволнени, ние нямаме желание да ставаме директори, тук не става въпрос за някакви кариери и т.н. Ние не ставаме за администратори - аз съм артист, художник, другата е литераторка, а за унижението, което получихме. Тя предпочита една жена, която аз съм я приел при мен на работа и не може да ми се впише в моята творческа и служебна характеристика, но тя остава, а аз горя, заминавам. Защото тук нещата опират за тъй наречените делегирани бюджети и неограничените права, които дадоха на директорите с тях. Дават им права, а няма система, която да ги следи. И образованието - от една система за възпитание, за обучение на подрастващите, стана една порочна система за набиране на все повече деца, за да имаме голям бюджет, и това е.

Тоест сигналът ви е и протест срещу системата?

Цялата система. Вече не е директорката Пенка Атанасова - тя е продукт на системата, тя просто трябва да си ходи. И Рина трябва да си ходи, и Нейчев.

Какво смятате, че ще постигнете - да се сменят?

Аз се съмнявам, че комисията по жалби и оплаквания в края на мандата на Народното събрание ще свърши някаква работа, но просто ние няма да оставим случая така. Аз например вече губя на две инстанции дело - на Районен и на Окръжен съд.  4 дела има срещу тая директорка, а трите дела се водят от един съдия, който е роднина на нейна близка начална учителка. Уж компютърът ги избирал. Затова в Добрич на съда не му вярвам. Ще отида на Върховен съд, ще отида и на международен съд да си търся правата. Дал съм 30 години от живота си и да ме изхвърлят на улицата, защото не съм бил симпатичен на някои, няма такива работи.


Ето какво отговори на въпросите на Дарик относно този случай и депутатът и член на комисията по жалби и петиции Мима Василева:

След като се прибера от София в петък, другата седмица ще направя един разговор с г-жа Рина Иванова в инспектората, ще поставя въпроса и пред нея, да видим дали може да се вземе някакви конкретни мерки тук в Добрич за решаване на проблема. Жалбата ще бъде заведена в комисията и експертите ще започнат да работят по въпроса, за да се изясни случая и да се вземат някакви мерки. Ставаше дума за делегираните бюджети, за разпореждането на директорите с тях и конкретният казус беше за междуличностни отношения във въпросното училище.
 
Тоест казусът е от компетенциите на вашата комисия и ще вземете мерки?

Да, с помощта на експерти от МОН, предполагам, че ще има контакти и с регионалния инспекторат, ще се вземат мерки по този казус.

Дори след изтичане на мандата, ще продължат да работят експертите - има приемственост между комисиите?

Така, както ви казаха и колегите, депутатите може би ще се сменят, но експертите си остават и продължават да работят и няма значение, че тези проблеми, които се поставиха в Добрич са в края на мандата, в установения срок ще бъде отговорено на всички жалби. Друг е въпросът какъв ще бъде отговорът и дали той ще удовлетворява гражданите, които са поставили въпросите, но отговори те ще получат, дори и в мандата на 41-то Народно събрание.

Чуйте в прикачените файлове - Георги Събев и Мима Василева.