Участници в Дуранкулашките бунтове - снимки от възпоменателна изложба в РБ "Дора габе" - Добрич
Участници в Дуранкулашките бунтове - снимки от възпоменателна изложба в РБ "Дора габе" - Добрич / Дарик Добрич
Земеделците в Добруджа ще отбележат 118 години от Дуранкулашките бунтове с възпоменателно честване пред паметниците на загиналите селяни в Дуранкулак, въстанали срещу  непосилния данък-десятък, наложен от правителството на  Тодор Иванчов. Поканени за отбелязване на годишнината са земеделци от Добричка, Варненска и Шуменска област, съобщи за Дарик Областният председател на ПП „Никола Петков” Тодор Моралийски.

Сборният пункт е от 9.00 часа на Кръговото кръстовище на Каварна. Автомобилното шествие ще потегли с развети трибагреници към Грекова могила над село Дуранкулак, където ще се извърши панихида и поклонение пред паметника на Чакащата майка, информира Тодор Моралийски.
След това шествието ще продължи към центъра на Дуранкулак, където  ще бъдат положени цветя пред паметника на въстаналия селянин.

„По традиция на 1 юни ние, земеделците от Добруджа,  посещаваме лобното място на загиналите в Дуранкулашките бунтове и отдаваме почит на хората, които са се жертвали, за да защитят хляба, земята и имуществото си от непосилния данък” – сподели Моралийски. Той отправи покана  към всички добруджанци да се присъединят към отбелязването на годишнината и да отдадат почит към загиналите земеделци в Дуранкулак.

Според историческите източници, убитите в Дуранкулашките бунтове са 90 души, а ранените, сред които жени и деца, са 372. Бунтът, който протича и на много други места в България през периода 1899-1900г., макар никъде да не е толкова интензивен, както в Дуранкулак, успява - правителството се отказва от данъка-десятък.