Здравната инспекция: Сега е моментът за ваксинация против грип
Здравната инспекция: Сега е моментът за ваксинация против грип / Дарик Нюз - архив

70 души са заболели през последната седмица в Добрич от остри респираторни заболявания, информираха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Заболяемостта е 75,51, което е нормално за сезона, коментира д-р Даниела Иванова – началник отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ. Системата за наблюдение обхваща 10%-на извадка от населението на областния град в 5 възраствои групи. Същата заболяемост е регистрирана в Добрич през наблюдавания период и през миналата календарна година. В тези рамки се движи заболяемостта от остри респираторни заболявания към момента и в цялата страна, информира д-р Иванова.

Тя припомни, че през зимния сезон на 2011/2012 година се очакват три грипни вируса – „Калифорния”, „Пърт” и „Бризбейн”. Тези вируси са в основния състав и на противогрипните ваксини за тази година. В имунизационния кабинет на РЗИ има налични четири вида ваксини – „Инфлувак” /8,96 лв./, „Ваксигрип”/9,13 лв./, „Айдифлу”/20,28 лв./ и„Флуарикс”/6,25 лв./. Работното време на кабинета е всеки делничен ден от 9.00 до 16.00, а до момента 130 добричлии са преминали имунизация, съобщи д-р Иванова. Тя напомни, че сега и до края на ноември е най-подходящия момент за поставяне на ваксина. РЗИ разполага и с безплатни антивирусни препарати, които предоставя на общопрактукуващите лекари и лечебните заведения, а те от своя страна безплатно могат да изписват на своите пациенти, подчерта д-р Иванова.

Съветът на специалистите е задължително да се имунизират рисковите групи – възрастните хора над 65 години, хората с хронични заболявания, тези, работещи в големи организирани колективи, медицински персонал и малки деца.

Пикът на заболяванията тепърва предстои, сочи прогнозата на лекарите. Според установените медицински стандарти, в Добричка област  грипна епидемия се обявява, ако се достигне ниво на заболяемост 233,65 на 10 000 души. В училищата се спират учебни занятия, ако отсъстващите болни са над 30% от учениците. За да устоим на вирусите, специалистите препоръчват здравословно хранене, спорт и поддържане на добър тонус.