Затвор за тримата отвлекли Иван Йорданов
Затвор за тримата отвлекли Иван Йорданов / netinfo

Съдбата на младежа още е неизвестна

Между 4 и 6 години затвор получават тримата похитители на 26-годишния Иван Йорданов. Той бе отвлечен на 7 януари 2006 година. Добричкият окръжен съд реши 33-годишният Тимур Н. К. да лежи 6 години и 11 месеца при строг режим, 33-годишният Дончо И. Сл. - 6 години и 5 месеца при строг режим и 38-годишният Петър Д. П. - 4 години и 6 месеца при общ затворнически режим. Виновните ще платят и глоба от по 4 800 лева. 

Бащата на пострадалия бе частен обвинител по едно от предявените на тримата обвинения. Той е бил принуждаван да заплати 550 хиляди евро откуп за сина си, като са го заплашвали с убийството на момчето.

Тримата бяха признати от Добричкия окръжен съд за виновни, че са организирали престъпна група за отвличането на 26-годишния младеж, отвлекли са го, противозаконно са го лишили от свобода по особено мъчителен за здравето начин. Виновни са също, че престъплението им е продължило повече от две денонощия, и са принудили бащата да даде откуп.

Според обвинението, в края на 2005-та и началото на 2006-та тримата са събрали информация за семейния бизнес на потърпевшите и проучили навиците на 26-годишния Иван Йорданов. Похищението е станало след 19 часа на 7 януари 2006-та пред дома на младежа. Той и приятелката му пристигнали с автомобил и докато той излязъл, за да изключи СОТ-а на къщата, девойката останала в колата. В този момент зад тях спрял „Нисан-Съни”, собственост на Петър П.. От него слезли Тимур К., Дончо Сл. и неустановено по делото лице, всички облечени с тъмни дрехи, ръкавици и с качулки на главите. Хванали потърпевшия, напъхали го в колата, взели мобилния телефон на момичето и я уверили, че до час ще върнат приятеля й жив и здрав.

След отвличането 26-годишният Иван бил държан в две села, а на 21 януари 2006-та Тимур К. го отвел и по негови признания го предал на непознати лица. Съдбата на младежа след това е неизвестна.

Делото срещу тримата тръгна на 20 ноември 2008 година, съобщават от съда. На днешното заседание четиримата адвокати на подсъдимите поискаха то да продължи като „съкратено съдебно следствие”. Тричленният състав на Добричкия окръжен съд освободи останалите за разпит свидетели и приключи делото в условията на „съкратена процедура”.  

Присъдата на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.