Затварят за движение и паркиране райони в Каварна заради полумаратона
Затварят за движение и паркиране райони в Каварна заради полумаратона / Дарик Добрич - архив

Във връзка с провеждането на Световното първенство по полумаратон в Каварна, на 6 октомври до 13.00 часа ще бъдат затворени за движение бул. „България” и част от пътя за село Българево, съобщиха от общината в морския град. Пешеходната зона на Каварна ще бъде частично затворена за придвижване. Ще бъдат обособени специални места за преминаване.

За нормалното провеждане на полумаратона се изисква да няма паркирани автомобили на следните места: по бул. „България”; на паркинга пред бившето Лятно кино; по ул. „Братя Шкорпил”; ул. „Георги Кирков” (от сфетофара до ул. „Дончо Стойков”); ул. „Дончо Стойков” (от Бюро по труда до ул. „Георги Кирков”); паркинга на ъгъла между ул. „Георги Кирков” и ул. „Любен Каравелов” (срещу механа „Лозата”); района около Пощата и Пощенска банка.

Състезатели от 46 страни ще участват в Световното първенство по полумаратон в Каварна. На старта на дистанцията от 21 км ще застанат 142 мъже и 78 жени. Над 30 са лекоатлетите, участвали в Олимпийските игри в Лондон, съобщи пред Дарик Добрич президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Над 200 доброволци работят в помощ на организационния комитет на спортното събитие, каза още Карамаринов. По думите му наградният фонд е 270 хиляди долара, осигурен изцяло от ИААФ, а общият бюджет на състезанието е около 3 млн.лева.

В 9.30 часа в събота е стартът на жените, а в 11.00 часа - на мъжете. Стартовия изстрел ще даде почетният председател на организационния комитет и вицепремиер Цветан Цветанов. България ще участва с 5 мъже, начело с най-добрия ни маратонец Христо Стефанов и три жени, сред които участничката в Лондон Силвия Дънекова. „На всички европейци ще им бъде много трудно, защото, както е известно, фаворитите са от Африка”, допълни Карамаринов.

Каварна спечели домакинството на полумаратона през 2010 година в надпревара с Ню Йорк. Състезанието е една от петте най-значими световни лекоатлетически прояви за годината, в която се честват 100 години от основаването на ИААФ – най-голямата организация в света, с 214 страни-членки.