Затварят 11 училища в Добрич, центърът остава без газ?
Затварят 11 училища в Добрич, центърът остава без газ? / БГНЕС
Възможностите на системата за подаване на газ в Добрич са „на ръба”, тъй като работното налягане на горивото по газопроводната мрежа е намалено 6 пъти – това заяви ръководителят на оперативно звено на Черноморска технологична компания – Добрич. Ако този процес продължи в близките часове централната градска част на областния град ще остане без газоподаване, прогнозира Тодоров.

Неговата препоръка към домакинства, обществени заведения и административни структури, е да се премине към алтернативно гориво, а където това не е възможно, задължително да бъдат източени водните инсталации.

По информация на РИО на МОН 11 училища в Добрич нямат възможност да преминат на алтернативно гориво. По всяка вероятност до края ще бъде издадена заповед за отмяна учебните занятия в тях до нормализиране на ситуацията. Това са училищата „Никола Вапцаров”, „Христо Ботев”, „Отец Паисий”, „Св.Климент Охридски”, „Дора Габе”, „Йордан Йовков”, „Димитър Талев”, „Бачо Киро”, „Хан Аспарух”, „Стефан Караджа” и Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий”.

До края на деня ще стане ясно и колко от детските градини и яслите ще останат отворени утре.

От останалите общини в областта единствено в Ген.Тошево е спряно газоснабдяването. Трите училища в града обаче имат запаси от по 15-20 тона нафта, така че учебният процес ще продължи.

В добричката болница няма проблеми с отоплението към момента. Вече са купени 40 електрически печки, които ще бъдат използвани в случай на нужда, съобщи за Дарик изпълнителният директор д-р Жанина Калинкова.

От община Добрич ще издадат заповед във всички обществени учреждения да бъде осигурено денонощно дежурство за наблюдение на нивото на подаваното гориво.