фестивал Фолклор без граници
фестивал Фолклор без граници / Дарик Добрич, архив
Добрич за 17-и път е домакин на Международния фестивал „Фолклор без граници“. В продължение на три дни - до 25 юли, шест състава от всички краища на света ще представят народни танци на Китай, Малайзия, Грузия, Коста Рика, Венецуела и Боливия. Форумът се организира съвместно с Националната секция на  CIOFF - БЪЛГАРИЯ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на ЮНЕСКО) и е под патронажа кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Поради лошото време, няма да се състоят традиционните дефилета на ансамблите, а концертите на площад "Свобода" ще започват всяка вечер в 18.00 часа.

На 23 юли на сцената ще могат да се видят:
Фолклорен танцов ансамбъл „ДОБРОТИЦА“, Добрич (Ансамбълът е създаден през 1970 г.  Негов главен художествен ръководител е Александър Александров, хореограф е Юрий Митев, а корепетитор Петър Гочев. През школата му са преминали хиляди деца на възраст от 7 до 18 г. Разнообразният репертоар включва постановки от различни етнографски области на България - добруджански, шопски, тракийски, северняшки, пирински и родопски. В своята история ансамбълът има над 1700 концерта  в страната и чужбина. Участват в много национални и международни фестивали и конкурси, от където се завръщат със заслужени награди и отличия).
Танцов ансамбъл „Венецуела“ (VENEZUELA DANZA Y TAMBOR - Първата им публична изява е през 2008 г. Това са няколко семейства, които съхраняват музиката и танците си, но на територията на Южна Флорида, САЩ. Групата се състои от певци, музиканти и танцьори общо 20 на брой. Радват се на голям успех, защото представят танци и ритми от различни латиноамерикански страни. Участвали са във фестивали в Канада, в карнавалите в Тенерифе и в Сан Хуан, Испания, а през 2017 г. са осъществили турне на о. Тайван. Ръководител на състава е Хосе Андраде).
Фолклорна танцова трупа от Консерватория „Джейджанг“ (FOLK DANCE TROUPE OF ZHEJIANG CONSERVATORY OF MUSIC - Това е трупа от 28 уникални изпълнители, повечето млади жени, овладели до съвършенство специфичните форми и техники на изразяване, които класическият китайски танц изисква. Той е съчетание между движения от източните бойни изкуства, балет и автентичен фолклор, има собствена теория и впечатляващи костюми. Ръководител е Липинг Ма. Представянето на многообразието и красотата на родината им и популяризирането на древната китайска култура е превърнато в мисия, която трупата следва в турнетата си по цял свят).

На 24 юли ще се изявяват:
Фолклорен ансамбъл „Ла Койолера“ от Сан Хосе (LA COYOLERA ENSAMBLE FOLCLORICO - Ръководители на ансамбъла са Монсерат Мария Ибара Оварес и Натали Мария Салгуеро Оварес. Представят музика и танци от три големи региона на страната - провинциите Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас. 25 изключително атрактивни представители на тази страна, наричана „зеленото бижу” на Латинска Америка и определена за една от най-ценните екологични дестинации в света. Фолклорът им пресъздава присъщата на коренните жители „радост от живота”. В ритмите и танците им са въплътени историята, красотата на природата, културните традиции).
Танцов ансамбъл „Исмма“ от Институт по изкуствата, Мелака, Малайзия (ISMMA Dance Group, Malaysian Institute of Arts - Ансамбълът е от друга екзотична държава, притежаваща удивителна природа и огромно богатство от древни традиции и модерно съвремие. Ръководител на тези „културни посланици” е Мод Насрудин Бин Рахман. Характерното за техните музика и танц е разказването на история, случка, събитие. Чрез движенията си пресъздават местните традиции и обичаи. Невероятен колорит, пищни костюми и изящество).

На 25 юли е закриването на фестивала и ще се представят
Танцова академия „Адаф Боливия“ от Ла Пас, Боливия (ACADEMIA DE DANZAS FOLKLORICAS “ADAF BOLIVIA“ - Ръководител е Роберто Сардон Орихуела. Създадена е на 7 август 1999 г. като независима танцова компания с основна цел да запази жива колоритната боливийска култура изразена в народния танц. Представят един истински шоу-спектакъл, съчатание от автентични за инките танци и танци и музика от културата на конкистадорите. Осъществили са много национални и международни турнета. Имат редица медийни изяви и участия в шоу програми за боливийската национална телевизия. Идват от Ла Пас - най-високо разположената столица в света и ще ни позволят да се докоснем до древността на традициите им и до историческото богатство на Боливия).
и Университетски ансамбъл "UNIVERSITY 2" към Държавния университет „Иван Джавахишвили“ - Тбилиси, Грузия - Ансамбълът е основан от Давид Киквадзе през 1996 г. Програмата на ансамбъла е вълнуваща история за приключението и свободата на грузинския дух. Ансамбъл "UNIVERSITY 2" е участвал в много фестивали по целия свят. Техните изпълнения са оставили незабравими спомени у публиката в Мексико, САЩ, Бразилия, Аржентина, Испания, Украйна, Франция, Русия, Беларус, Китай, Турция, Италия, Румъния, България ( в Добрич през 2015 г.). Танцьорите мъже се отличават с изключително оригиналната техника на танцуване върху прегънатите фаланги на пръстите на краката, както и с характерните за грузинския фолклор скокове и завъртания. Наричат ги още „Летящите грузинци“. А жените-танцьори сякаш „плуват” по сцената и покоряват с финес и изящество на движенията.