Започва програма в помощ на  с деца с предизвикателно поведение
Започва програма в помощ на с деца с предизвикателно поведение / Дарик Добрич

Добричка област е включена в Програма за работа с деца с увреждания, които имат  предизвикателно поведение. Дейностите ще обхванат Дома за медико-социални грижи за деца и Центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, както и Дома за деца с умствена изостаналост и Дневния център за деца с увреждания в Крушари. Програмата се реализира от международната благотворителната организация „Лумос”, съобщи Снежана Ванкова, която е представител на фондацията за Добричка област.

Като предизвикателно се определя агресивно или автоагресивно поведение на деца с увреждания, което може да бъде опасно за здравето и живота им или пък за околните, обясни Бисер Спиров, ръководител на направление „Обучение и развитие” във фондация „Лумос”. Такива деца често чупят, удрят околните или пък се самонараняват. Погрешно се смята, че това поведение е предизвикано от увреждането, обясни Бисер Спиров. Най-често то зависи от средата, в която детето е принудено да живее или от неговата семейната история. Проявите често са израз на недоволство от невъзможността на децата да общуват пълноценно.

Специалисти считат, че предизвикателното поведението всъщност представлява послание, чрез което децата разкриват много за себе си и за живота си. То поставя проблемите на детето и ги прави видими, а с това се увеличава шансът да се потърси подходящ начин за подкрепа на детето. Програмата на „Лумос” вече е приложена при работата с 8 деца от Дома в Медвен, където са отчетени добри резултати.

Подходящите начини на работа с такива деца са много и разнообразни, затова се предвижда дълъг период на обучение на персонала на социалните домове – основно на хората, които ежедневно се грижат за децата. В първото обучение в Добрич ще се включат над 20 човека. Целта е те да се научат да регистрират, събират и подреждат наблюдения за децата и младежите, които ще бъдат включени в Програмата. Събраната информация впоследствие ще бъде анализирана, след което ще се обмислят и конкретни подходи към всяко дете. С тях ще работят и двама клинични психолози - консултанти на фондация „Лумос”, които периодично ще идват в региона.