Започна преписът на тефтерчето на Апостола
Започна преписът на тефтерчето на Апостола / Дарик Добрич

Във финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” в Добрич започна препис на тефтерчето на Левски. Инициативата е посветена на 140-годишнината от обесването на Апостола и се осъществява по идея на читалище „Йордан Йовков”.

Начало на преписа сложи директорът на учебното заведение Неделчо Недев. От възпитаниците на училището първа в преписа се включи ученичката от 12-"б" клас Славея Проданова.

Започна преписът на тефтерчето на Апостола
netinfo

Освен тефтерчето на Левски за препис са подготвени и някои от писмата на Апостола - до Филип Тотю, до Христо Големия, до Панайот Хитов, статии на Дякона, излизали в издавания в Браила вестник "Свобода", както и стихотворения, посветени на Апостола и неговото дело.

Текстът е разделен на 141 позиции, а учениците в гимназията са 567, което означава, че само те ще могат да се направят поне четири преписа, отбеляза Неделчо Недев. Той  покани гражданите на Добрич също да се включат в инициативата. Всеки, подкрепил идеята ще получи удостоверение за участието си. Намерението е направените преписи да бъдат показани в изложба в Деня на Народните будители - 1 ноември.

Започна преписът на тефтерчето на Апостола
netinfo

По повод годишнината от обесването на Левски във финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” беше осветен барелеф на Васил Левски и паметна плоча с думите на Апостола „Всичко каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” , които вече са поставени на сградата на училището. Автор на барелефа е Виргиния Тодорова, а средствата за изработването му са дарени от учениците на гимназията.

Започна преписът на тефтерчето на Апостола
netinfo

На сградата на училището днес беше поставен и портрет на Левски, рисуван специално за годишнината в добричкото студио „Зи-Арт”. Идеята за създаването на творбата е на Ивелин Михнев – ученик в гимназията, изработката е дело на Радослав Рудачев.
Портретът е рисуван с техниката аерография.