Задържаните за трафик на наркотици Драгановеца и Котарака остават в ареста
Задържаните за трафик на наркотици Драгановеца и Котарака остават в ареста / Sofia Photo Agency, архив

Стоян Кръстев-Драгановеца и Димитър Димитров-Котарака остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража". Това постанови на свое заседание Пернишкият окръжен съд. Двамата бяха арестувани миналата седмица с 36 кг хероин при акция на ГДБОП. По информация на МВР дрогата е внесена от Турция и е трябвало да бъде изнесена за страни от Западна Европа.
Решението на пернишките магистратите може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София и Димитър Димитров-Котарака е заявил веднага след произнасянето на съдебния състав, че ще го направи.

Наркотрафикът през България ръководел перничанинът Стоян Кръстев, който има вече излежана тригодишна присъда за наркотици и оръжие. Преди няколко месеца той бе осъден от пернишкия окръжен съд и на три години условно с петгодишен изпитателен срок за побой над работниците му във фермата в село Витановци. Името на Драгановеца нашумя покрай отвличането на фолкпевицата Тони Дачева, скандала в затворническото общежитие в Казичане с несебърския наркобос Митьо Очите и с неуспелия опит за покушение срещу него през 2010 година в имението му на язовир Пчелина.

Другият арестант -Димитър Димитров, е бивш шеф на СИК в Добрич. Той се свързва с убийството на варненски бизнесмен и с изчезването на две момичета от Добрич през 1998 година. Котарака притежава заведение в центъра на родния си град, имал и ресторант в Съдебната палата, където съдиите се хранели с намаление. Договорът му обаче бил прекратен, след като това станало достояние на медиите. Намереният при акцията в Перник хероин е бил скрит в облицован с оловно покритие тайник в неговия автомобил.

Два дни, след като Драгановеца бе задържан, в къщата му на улица "Граматик" в Перник е установена кражба на електроенергия. Проверката е извършена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" към ОДМВР Перник и ЧЕЗ - България. Екипите установили, че Кръстев е манипулирал измервателните уреди. Вследствие на незаконна интервенция върху четирите електромера, те отчитали десетократно по-ниска стойност на изразходвания ток от реалната консумация.