/ Дарик Добрич
Въпреки трудната година, посевите със зърнено-житни култури са в добро състояние, съобщиха учените от Добруджанския земеделски институт, където днес се проведе Ден на отворените врати. Бяха представени на земеделците 40 сорта зърнено-житни култури, няколко хибрида слънчоглед и най-новата селекция зърнено-бобови култури.

Ден на отворените врати в  Добруджански земеделски институт
Дарик Добрич

Пшеницата е в отлично състояние в момента - в период на млечна зрялост. В почвата има влага и се очакват добри добиви, като стопаните, които са провели правилно технологичните мероприятия и пшениците са поникнали още през есента, ще отчетат до 700-800 кг от декар, според проф. Иван Киряков от института.

ДЗИ
Дарик Добрич

Той не даде прогноза за началото на жътвата на пшеницата, което може малко да закъснее, но за ечемика прибирането ще започне около 25 юни. Ученият посъветва стопаните да не задържат продукцията си в складовете, защото големите пазари - Русия и Украйна, очакват тази година изключителни добиви, което ще определи пазарните цени на житото. Прогнозата е България да произведе около 5 млн.тона пшеница.

Ръководителите в Добруджанския земеделски институт
Дарик Добрич

 
Тази година се забелязват болестите ръжда и вджуджаващ вирус по пшеницата, както и мана по слънчогледа. Според доц. Галин Георгиев – селекционер по слънчогледа, проблемите с маната и склеротинята по маслодайната култура ще се задълбочават занапред, защото зимуват в почвата и не се премахват лесно. Тази година въпреки вложените фунгициди, болестите са пробили. Лечението, според доцента, е сеитбообортът. Той подчерта, че преди години, когато е имало централна регулация и площите слънчоглед са били до 3 млн.декара не е имало тези заболявания, а сега площите достигат 7.5 млн.дка. Рапицата също е приносител. Времето тази пролет не е било благоприятно за слънчогледа, като има доста площи, където културите са пресявани.

Ден на отворените врати в  Добруджански земеделски институт
Дарик Добрич

Тази година Добруджанският земеделски институт предлага 16 сорта обикновена пшеница, 5 твърда, 5 тритикале и 2 ечемик. Добър пазар е Турция. Признати са клиърфилд и конвенционални сортове слънчоглед, които се търгуват в Русия, Украйна, Румъния, Турция, Сърбия. Доц. Георгиев обаче подчерта, че износът за страни извън ЕС е труден. „Очакваме държавата да регулира ползването на местни сортове семена у нас, защото без тази помощ, работата на учените е трудна“, каза той и даде редица примери с държави като Турция, Гърция и Италия, където е регламентирано ползването предимно или изцяло на местни семена.