Вливат 15 милиарда лева в земеделието
Вливат 15 милиарда лева в земеделието / Областна управа - Добрич

15 милиарда лева ще бъдат влети в земеделието през новия програмен период, съобщи пред журналисти в Добрич министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. 10.5 милиарда от средства са за директни плащания, а останалите са по новата Програмата за развитие на селските райони, която ще стартира от месец юни, обясни министърът.

Той подчерта, че усилията на земеделското министерство са насочени към това бизнесът да не продава само суровина, а тя да се превръща в принадена стойност. „Хранително-вкусовата промишленост трябва да поеме онази част от суровината, която да може да бъде обработена и реализирана като готова продукция с принадена стойност. Това е свързано с производството и на зеленчуци, и на зърнени култури”, обясни министърът. Той даде пример със зърнопроизводството, което все по-тясно се обвързвало с животновъдството.

В подкрепа на производителите на интензивни култури ще се търси възможност за допълнително финансиране за т.н. плащане на първите хектари, каза още министърът.
Той обяви и намерението да се създават борси, където българските производители да могат да предлагат директно продукцията си. Освен това по думите му се планира да бъдат специално подпомагани малки преработвателни предприятия. Идеята е продукцията, която остане непродадена на борсите да бъде преработена първично, за да може по-нататък да се превърне в суровина за хранително-вкусовата промишленост.