Ветеринарите не се отказват от национален протест
Ветеринарите не се отказват от национален протест / Dariknews.bg

Като едно добро начало на диалог определи проведената работна среща в Министерството на земеделието, председателят на Областната колегия на Ветеринарния съюз в Добрич д-р Димитър Димитров. "Конкретен резултат няма, обяви той, ще настояваме за други разговори." На срещата с министър Мирослав Найденов и екипа му са присъствали представители от всички областни съсловни организации, каза Димитров.

Ветеринарите остават готови за национален протест ако техни представители не бъдат включени в работната група, която ще разработва промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Промени ще има и те ще бъдат съществени, уверил е министърът. Една от тях, която не се харесва на медиците, е договорите за дейността им да се сключват не с ДФ "Земеделие", както е било обсъждано, а директно с фермерите. "Животновъдите едва оцеляват, коментира Димитров, и закупуването от тях на ушни марки, ваксини и медикаменти ще бъде фатално за бюджета им."

Ветеринарите не са съгласни и с оттеглянето на държавата от грижата за малките стопанства, под 50 животни, за които изобщо не се коментира кой ще предоставя средства. Точно в такива ферми наскоро пламна антракс, припомни Димитров и коментира, че в Добричко всички животни са ваксинирани против тази болест, а от министерството уверяват, че до края на септември ще осигурят още ваксини.

Засега няма да се сключва нов годишен рамков договор с държавата, каза още Димитров, тъй като занапред според проектите ще трябва да плащат фермерите. От министерството са уверили, че ще наваксат с дължимото към ветеринарите, което е изплатено на 25%, до края на годината и в началото на следващата.