ВАС отхвърли поредната жалба на директорите на извънучилищните звена
ВАС отхвърли поредната жалба на директорите на извънучилищните звена / netinfo

Жалбата на директорите на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество и Центъра за работа с деца Тодор Спиров и Надя Добрева срещу преструктурирането на Младежкия Дом в Общински младежки център е неоснователна и образуваното производство е прекратено, постанови Върховният административен съд. Последната съдебна инстанция потвърди решението на Административен съд - Добрич за законосъобразността на новата общинска структура.

По делото е установено, че Общински младежки център “Захари Стоянов” е структурно звено на издръжка, осигурявана от бюджета на Община Добрич. Съгласно своя статут центърът представлява поделение на Общината без юридическа самостоятелност, но със самостоятелен бюджет и печат. Тези обстоятелства определят управлението му от компетентността на Общинския съвет, който има правомощията да го преструктурира.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Община Добрич ще предяви иск срещу директорите на ЦУТНТ, УСШ и Центъра за работа с децата за претърпени вреди, което включва всички заплати, осигуровки и издръжка на звената за периода след 1 април тази година.

Дарик припомня, че общинските съветници в Добрич решиха да се създаде Общински младежки център, чиято цел бе да запази базата и основните дейности на извънучилищните звена, но при редуцирани щатни бройки и заплати. Предложението бе във връзка с решение на Министерски съвет за разделение на дейностите и за определяне на стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности за 2008 година.